Treinavontuur naar de Middellandse zee: Nederland naar Valencia

We hebben de trein genomen voor een reis naar Valencia, deze keer met een overstap in Parijs en een overnachting in Barcelona. Hierdoor was de reis goed te plannen. Hier volgt een overzicht van onze reiservaringen, inclusief handige tips.

Onze treinreis van Rotterdam naar Valencia

Ons avontuur begon in Rotterdam, waar we de trein naar Parijs namen. De trein vertrok rond 10 uur, en we kwam om half 1 aan in Parijs (Gare du Nord). We moesten om 14.43u weer vertrekken vanaf station Gare du Lyon. We namen de metro van station noord naar station Lyon. Hiervoor maakten we gebruik van metrolijn RER D, richting Melun. De tweede halte stapte we uit bij Gare de Lyon. Deze rit duurt maar 15 minuten en het kaartje kost je €2,10. (T+ kaartje). Wij kochten de tickets bij een van de automaten, maar het is ook mogelijk om deze in de Thalys vanuit Nederland te kopen. De treinreis van Parijs naar Barcelona duurt 6 uur en 45 minuten, waardoor we om 21.30 aankwamen in Barcelona. We kozen ervoor om 2 nachten in Barcelona te verblijven. Daarna gingen we door naar Valencia. De trein van Barcelona naar Valencia boekten we via de website van Renfe. Deze treinrit duurde ongeveer 4 uur.


Reisschema heenreis

Vertrek Rotterdam Centraal: 9.58u

Aankomst Parijs (Gare du Nord): 12:42u

Vertrek Parijs (Gare de Lyon): 14.44u

Aankomst Barcelona Sants: 21.27u

Vertrek Barcelona Sants : 7.45u

Aankomst Valencia Joaquin Sorrola: 11.38u


De kosten van de treinreis van Rotterdam naar Valencia

Rotterdam - Parijs

Voor de reis van Nederland naar Parijs hebben we €64,- per persoon betaald. Ik zie dat het ook mogelijk is om voor 35 euro naar Parijs te reizen. Helaas kwam dit voor ons niet goed uit en hebben we toch maar deze rit geboekt. Deze reis boekten we via de website van NS international

Parijs - Barcelona

De reis van Parijs naar Barcelona heeft ons €119,- per persoon gekost. Hoewel we een tijdje hebben gewacht om te kijken of de prijzen zouden dalen, hebben we uiteindelijk twee maanden voor vertrek besloten om de tickets te kopen. We hebben ze nog iets goedkoper gezien, namelijk voor 109,-. Deze reis boeken we ook via de website van NS international

Barcelona - Valencia

De rit van Barcelona naar Valencia hebben 2 maanden voor vertrek geboekt. Een enkeltje kost ons €21,45. Wat we een prima prijs vinden voor een treinreis van bijna 4 uur. Dit ticket hebben we op de website van Renfe geboekt. 

Treinreis

Overnachtingen tijdens onze 11- daagse reis door Spanje

Voordat we vertrokken hadden we alle accommodaties vastgelegd. Hieronder vind je een overzicht van wat ik heb geboekt. Ons criterium is over het algemeen eenvoud, netheid en een prettige locatie. We verbleven niet alleen in Barcelona en Valencia, maar maakten ook stops in Artana en Tarragona. 

2 nachten Barcelona

In Barcelona verbleven we in Hostalet de Barcelona. Dit hostel ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het station, Barcelona Sants. Aangezien we 's avonds arriveerden, vonden we het prettig om dichtbij het station te overnachten. De accommodatie prijzen in Barcelona zijn over het algemeen hoog, maar dit hostel viel nog mee, waardoor het voor ons de juiste keuze is. We betaalden onder €100,- voor een nacht. Hostalet Barcelona zit op een fijne plek in de stad, is schoon en het personeel is vriendelijk. Op Booking.com heeft dit hotel maar een beoordeling van een 7.3. Ik zou het minimaal een 8 geven. 

Barcelona
Valencia

3 nachten Valencia

In Valencia verbleven we in het SingularStays Parque Central. Dit appartement bevindt zich in de wijk Russafa, dichtbij het station. Tijdens ons vorige verblijf in Valencia hebben we door deze opkomende wijk gewandeld en waren er positief over. Het appartement zag er goed uit, en de beoordelingen waren positief. Het verblijf in Valencia was boven verwachting. Ik raad je zeker aan hier een reservering te maken als je Valencia gaat bezoeken. De kosten voor dit verblijf vielen ook nog eens reuze mee. We betaalden €71,- per nacht. 

2 nachten Artana

We gingen 2 nachten naar Artana, gelegen in het prachtige natuurgebied Parc Natural de la Serra d'Espadà. We zijn gek op wandelen en natuur. Dat is ook de reden dat we deze kant op gingen. De omgevingen was super mooi en we hebben hier een fantastische hike gemaakt. We verbleven in Casa Rural 'Casa Maria'. Voor maar €40,- per nacht hadden we een kamer in een groot huis tot onze beschikking. Wij hadden het geluk dat er geen andere gasten waren, waardoor we het hele huis voor onszelf hadden. We hebben zelf gekookt, netflix gekeken en genoten van de rust. Als je hier boekt moet je wel voorbereid zijn op een bijzonder inrichting van dit verblijf. Het lijkt wel of je binnenstapt in de jaren '70. Wij waren zeer tevreden, de woning was schoon en zat midden in het dorpje. 

2 nachten Tarragona

Na Artana trokken we door naar Tarragona, iets noordelijker gelegen. We boekten een kamer in Tarragona Hostel. Dit was ons minste verblijf tijdens onze treinvakantie. Het was niet schoon, heel gehorig en er was geen afzuiging of mogelijkheid om te luchten. Toen we in Tarragona waren  hebben we de stad verkend en zijn we naar het vissersdorpje Cambrils gegaan.

1 nacht Barcelona

Onze laaste nacht zijn we weer verbleven bij Hostalet Barcelona. Omdat deze accommodatie ons zeer goed was bevallen en we vanuit Barcelona Sants weer naar huis gingen, was dit een prima keuze. 

De terugreis van Barcelona naar Rotterdam

Barcelona - Parijs en Parijs - Rotterdam

Onze laatste stop is Barcelona, hiervandaan reizen we terug naar Nederland. Dit was een lange reisdag. We gingen van Barcelona naar Parijs en vervolgens van Parijs naar Rotterdam. De gehele reis hebben we geboekt bij NS International. De kosten voor deze treinrit van Barcelona naar Rotterdam is iets meer dan €200,- per persoon. Ook nu hadden we weer 2 uur de tijd om van van Gare du Lyan naar Gare du Nord te komen. Opnieuw namen we de RER D, dit maal natuurlijk in de ander richting. 


Reisschema terugreis

Vertrek Barcelona: 9.28u

Aankomst Parijs (Gare de Lyon): 16.12u

 

Aankomst Parijs (Gare du Nord): 18.25u

Aankomst Rotterdam: 21.02u


Reizen met de trein is duurder

Het is duidelijk dat reizen met de trein duurder is en meer tijd kost. We zijn per persoon 450 euro kwijt voor een retourtje Valencia. Ondanks deze nadelen kiezen wij toch voor het reizen met de trein. Ten eerste omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat we onderweg veel zien en beleven. Als we met het vliegtuig naar Valencia zouden gaan, zouden we niet zo'n avontuur beleven. Nu komen we op veel meer bestemmingen, zoals Barcelona en een nog onbekende plek in de natuur. We nemen echt de tijd en onthaasten op deze manier veel meer dan wanneer we snel heen en weer zouden gaan met het vliegtuig.

Reizen van Parijs naar Valencia

Ik krijg veel vragen over de trein van Parijs naar Valencia. Wanneer je dus eerst in Parijs verblijft kun je gemakkelijk in één dag in Valencia komen. Je vertrekt van Parijs Gare du Lyon naar Barcelona Sants. Over deze rit doe je 6 uur en 45 minuten. Vervolgens kun je van Barcelona Sants naar Valencia Joaquin Sorolla. Deze rit duurt  iets minder dan 4 uur. Er is geen rechtstreekse treinverbinding van Parijs naar Valencia.

Met de nachttrein naar Valencia

Vanuit Nederland is het momenteel niet mogelijk om rechtstreeks met de nachttrein naar Valencia te reizen. Ook vanuit Parijs is er geen nachttrein naar Valencia of Barcelona. Wil jij toch graag reizen met de nachttrein, dan zijn er de volgende optie:

De nachttrein die dichtbij Spanje komt, is de trein van Parijs Austerlitz naar Latour de Carol - Enveitg. Deze trein vertrekt om 21.40u en komt aan om 10.07u. Echter vanaf dit punt duurt het minstens 9 uur om in Valencia te komen. Met minstens 2x overstappen. Je komt een eind, maar uiteindelijk niet ver genoeg!

Er is ook een nachttrein die naar Toulouse rijdt. Deze vertrekt van Parijs Austerlitz naar Toulouse Matabiau. Ook deze vertrekt om 21.40u en komt aan om 6.30u. Vanuit Toulouse kan je via Perpignan naar Barcelona Sants reizen. Hier kan je dan de trein naar Valencia pakken. Ook dit is niet een hele fijne oplossing. Maar mocht je tijd hebben, dan is dit natuurlijk een optie.

De beste optie blijft overdag reizen. De trein van Parijs Gare de Lyon naar Barcelona Sants. De trein vertrekt om 14.41u en komt aan om 21.27u. Je boekt dan een overnachting in Barcelona om de volgende dag met een directe trein door te gaan naar Valencia. 


Wil je meer weten over reizen met de trein?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.