Welkom bij IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE. Veel lees- en kijkplezier

Hoe kom je op Java?

Vanuit Amsterdam vertrekken veel vluchten naar Jakarta, wat de meest gebruikelijke en gemakkelijkste manier is. Zelf ben ik via Thailand gevlogen, omdat ik daar eerst een maand heb gereisd. Binnen Azië zijn de vluchten vaak zeer betaalbaar. Soms is het de moeite waard om bijvoorbeeld een vlucht naar Bangkok of Kuala Lumpur te boeken en vervolgens nog een losse vlucht naar Jakarta te nemen. Zo kun je vaak kosten besparen en tegelijkertijd genieten van een tussenstop in een andere interessante stad.

Mijn reisroute van 2 weken door Java

  1. Jakarta
  2. Bandung
  3. Pangandaran
  4. Yogjakarta
  5. Bromo Vulkaan

Wat is er te doen in Jakarta?

Mijn reis starte in Jakarta. Ik had al van veel andere reizigers gehoord dat dit niet een van de mooiste steden ter wereld was. Dat vond ik nogal een understatement. Wat een stomme stad! Ik ben 2 nachten verbleven in Jakarta, maar elke ander zou ik aanraden, 1 nacht na aankomst en snel doorreizen.

  • Museum bezocht over de geschiedenis van Indonesië onder het bewind van Nederland
  • De Nederlands kroeg/restaurant Batavia bezocht
  • En wat geslenterd door de straten van Jakarta

Ik was zeer blij dat ik door kon naar mijn volgende bestemming!

Reisroute van 2 weken op Java

Wat is er te doen in Bandung?

Na Jakarta ben ik met een minibus naar Bandung gereisd. Deze stad ligt hoger waardoor het klimaat anders is. Heerlijk even geen drukkende warmte maar een koel briesje. Ik ben wat door deze stad geslenterd en heb genoten van het locale eten. Hier ben ik 2 nachten verbleven. Bandung is zeker een betere bestemming dan Jakarta, maar ook deze bestemming kon mijn hart niet sneller doen kloppen.

Wat is er te doen in Pangandaran?

Green Canyon & Green Valley - tour in Pangandaran en omgeving

Naast deze fijne avonden heb ik ook een toer gedaan: de Green Canyon & Green Valley heb ik bezocht. Wat een avontuur.  Deze tour heb ik geboekt bij Mini Tiga Homestay. Ik werd ging daar met een groepje met de minivan op pad. Je begint met een wandeling door de jungle, stroom opwaarts. Uiteindleijk ga je op een plek het water in en laat je je meevoeren door deze rivier. Je springt tussendoor van watervallen en geniet van de natuur om je heen. De gids zorgt ervoor dat alles op een veilige manier gaat in de Green Valley. Na deze jungle ervaring stond er een heerlijke maaltijd voor ons klaar. Na deze maaltijd zijn we door gegaan met onze minivan naar een rivier. Hier zijn we op een boot gestapt om vervolgens via de rivier bij een grot terecht te komen. Ook hier was het schitterend en konden we heerlijk zwemmen. (met verplicht zwemvest) Wat een dag! De tour duurt de hele dag, we vertrokken om 9.00u en waren rond 18.00u weer terug. Wanneer je naar Pangandaran gaat, mag je deze tour niet overslaan! 

Surfen in Pangandaran

Op het strand van Pangandaran zijn er veel locals die surfles geven. tegen een prima prijs leer je surfen. Voordeel van leren surfen in Pangandaran is dat de golven hier heel geschikt voor zijn. Dus is dit je eerste keer surfen, begin in Pangandaran. 

Wat is een fijne plek om te overnachten in Pangandaran?

Mini Tiga Homestay

Vanuit Bandung ben ik naar Pangandaran gereisd, wat een geweldige plek! Mijn verblijf in de Mini Tiga Homestay was echt fantastisch. De lokale bevolking is ontzettend vriendelijk, en elke avond was er een gezellig kampvuur op het strand, waar iemand gitaar speelde en er drankjes werden gehaald. Het voelde zo gastvrij en welkom op deze plek, ik heb er enorm van genoten!

Strand van Pangandaran
Green canyon
Indonesië op zijn best!

Wat is er te doen in Yogyakarta?

Vanuit Pangandaran ben ik naar Yogiakarta vertrokken. Deze busreis duurde 9 uur. In Yogyakarta heb ik met mede-backpackers een auto met chauffeur gehuurd om de omgeving te ontdekken.

Bezoek de Borobudur & Chicken Church

We zijn smorgens om 4 uur vertrokken richting de Borobudur. Maar eerst hebben we een stop gemaakt om de zon op te zien komen. Eenmaal bij de Borobudur was het nogal druk. Overal om ons heen waren locals die met ons op de foto wilde. Uiteindelijk is het gelukt om zelf ook nog te genieten van deze indrukwekkende tempel. Vanuit de tempel zijn we doorgegaan naar Chicken Church, zoals de naam als zegt. Het is een kerk in de vorm van een kip. Na onze stop bij Chicken Church zijn we weer netje thuis afgezet bij ons hostel.

Slenter door de straten van Yogyakarta

De volgende dag heb ik lekker door de stad geslenterd en wat uitgerust want er stond een volgende uitdaging te wachten. We gingen met de trein door naar het dorpje Cemoro Lawang. Vanaf dit dorpje konden we met de jeep richting het uizichtpunt op de bromo.

Borobudur
Borobudur

Wat is er te doen in Cemoro Lawang?

Dus vanuit Yogjakarta naar Cemoro Lawang. Deze reis was grotendeels met de trein. En niet een trein zoals wij dat kennen. Maar een bank waar je met zijn 3e op zit, tegen elkaar aan geplakt, en dat vele uren lang. Eenmaal aangekomen met de trein hadden we een taxibus geregeld die ons naar Cemoro Lawang ging brengen. Ook deze rit duurde langer dan verwacht. We kwamen savonds in het donker aan in Cemoro Lawang, daar nog snel wat gegeten en hup naar bed.

Bezoek en geniet van de Bromo vulkaan

De volgende ochtend werden we om 3 uur opgehaald om op tijd te zijn voor de zonsopkomst bij de Bromo. Tip: Kleed je goed warm aan. Ik had een leggin met daarover een jogginbroek, een shirt met korte mouwen en lange mouwen een vest. Ik vond het prima te doen op deze manier. Onderweg naar het uitkijkpunt staan locals kleding te verkpoen en warme koffie. Nou de koffie ging er goed in kan ik je vertellen. Heerlijk! Toen kwam het magische moment, de zonsopkomst bij de Bromo. Wat ik heb ik genoten. Het was fantastisch. Als je hier in de buurt bent is het zeker aan te raden dit te gaan beleven. Nadat we de zon volledig op was zijn we met de 4x4 jeep naar de vulkaan gereden. Je kan de vulkaan op lopen. Super indrukwekkend!  Wat een schitterende dag. Eenmaal weer terug bij onze overnachtingsplek zijn we op de bus naar Bali gestapt.

Wandelen naar de Bromo
Uitzicht op de Bromo bij zonsopkomst
ik en de Bromovulkaan

Wat vond ik van Java?

Het eerste deel van mijn reis door Java vond ik niet zo geweldig. De steden Jakarta en Bandung wilde ik het liefst snel verlaten. Maar vanaf het moment dat ik in Pangandaran verbleef, begon ik echt te genieten van de prachtige natuur en cultuur. De mensen waren ontzettend vriendelijk en gastvrij. De magische zonsopkomst bij de Bromovulkaan was absoluut een hoogtepunt van mijn reis. Ik kan het iedereen aanraden om dit zelf eens te beleven!


Wil je meer weten over Indonesië?