Reizen met de trein

Reizen met de trein is een vorm van transport die steeds populairder wordt, en dat is niet zonder reden. Het biedt talloze voordelen ten opzichte van andere vervoersmiddelen, zoals de auto of het vliegtuig. De treinreiservaring is uniek en heeft voor veel reizigers een bijzondere aantrekkingskracht. Hier zal ik de belangrijkste voordelen van reizen met de trein uitleggen, waardoor je wellicht ook geïnspireerd wordt om je volgende reis per spoor te ondernemen.

De voordelen van reizen met de trein

Duurzaamheid

Het reizen per trein is zeer milieuvriendelijk en duurzaam. Het is een van de meest ecologische manieren om te reizen, omdat treinen aanzienlijk minder CO2 uitstoten dan auto's of vliegtuigen. Als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, is reizen met de trein absoluut een groene keuze.

Ruimte in de trein

In de trein geniet je van voldoende ruimte. Je kunt je koffer of tas gemakkelijk boven je hoofd plaatsen, en er is veel beenruimte, wat vooral voor lange mensen een groot voordeel is. In tegenstelling tot vliegtuigen, waar je soms krap zit, is de ruimte in een trein veel comfortabeler. Bovendien kun je tijdens je treinreis vrij bewegen en een stukje lopen als je dat wilt.

Bagage

Bij een treinreis geldt de regel dat je zoveel bagage mag meenemen als je zelf kunt dragen. Er zijn geen specifieke gewichtsbeperkingen of limieten voor het aantal koffers. Dit zorgt voor een heerlijk ontspannen reiservaring, zonder gedoe over kilo's of hoeveelheden bagage. Geniet van de vrijheid en gemak van reizen met de trein!


DEZE WERELDSTEDEN HEB IK BEZOCHT MET DE TREIN

PARIJS

LONDEN

MADRID

Florence

FLORENCE

BERN

GENUA


Prachtige uitzichten

Ik heb al meerdere reizen met de trein gemaakt, en wat ik het meest waardeer tijdens deze reizen is het prachtige uitzicht. Doordat je niet op de weg hoeft te letten, kun je ontspannen naar buiten staren en genieten van de schitterende natuur en voorbijtrekkende steden. Hierdoor voelt een treinreis voor mij als een vakantie op zich, waarbij ik volop kan genieten van al het moois om me heen.

Stations zijn (bijna) altijd in het centrum van de stad

Treinstations bevinden zich meestal in het hart van steden en dorpen, waardoor het gemakkelijk is om op je bestemming te komen zonder extra vervoer. Het lukt ons 9 van de 10 keer om een betaalbare accommodatie te vinden op loopafstand van het station. Daarnaast zijn treinreizen vaak minder afhankelijk van de weersomstandigheden dan vliegreizen.

Minder annuleringen en vertragingen

Als je met de trein reist, is de kans op vertraging of annulering van je reis doorgaans kleiner dan wanneer je met het vliegtuig reist. Je bent dus minder afhankelijk van de weersomstandigheden.


Uitzichten tussen Luzern en Lugano

Uitzicht vanuit de trein tussen Luzern en Lugano
Uitzicht vanuit de trein tussen Luzern en Lugano

Vertraging met de trein

Als je de aansluitende trein mist vanwege vertraging in de trein ervoor, ga dan naar een van de servicedesks op het station. Zoek specifiek naar de servicedesk voor internationale/intercitytreinen. Bij aankomst leg je uit wat er aan de hand is. De medewerker achter de balie zal bekijken welke trein je kunt nemen. Vaak zullen ze een document afdrukken dat bevestigt dat je deze trein mag gebruiken. En dan ben je klaar. Het is allemaal goed geregeld!


TIP!

Reserveer je ticket ver voor vertrek, dan zijn de prijzen het laagst!


De nadelen van reizen met de trein

Reizen met de trein is duurder

Een van de nadelen van het kiezen voor treinreizen is dat het doorgaans prijziger is in vergelijking met andere vervoersopties, zoals vliegtuigen of bussen. Mij valt het verschil wel reuze mee. Ik heb een overzicht gemaakt van de kosten tijdens onze treintrip door Europa. Nieuwsgierig?

Het duurt langer om op je bestemming te komen

Reizen met de trein heeft als nadeel dat het doorgaans langer duurt dan reizen met het vliegtuig. In vergelijking met auto- of busreizen kan de reistijd vergelijkbaar zijn. Het tempo van treinreizen kan een factor zijn om rekening mee te houden bij het plannen van je route, vooral als je een snellere aankomsttijd verkiest boven de ervaring van de treinreis zelf.

Stations bevinden zich in de grote steden

Als je met de trein reist, merk je vaak dat de routes je van grote stad naar grote stad brengen. Als je de natuur in wilt, moet je echter rekening houden met een aanzienlijk langere reistijd. Je zult in dat geval waarschijnlijk eerst naar een grote stad moeten reizen om vervolgens verder te reizen met een lokale trein en de natuur te kunnen verkennen.

Trein-reis-plan

1. Treinverbindingen en reisduur in Europa

De eerste stap is om te bepalen waar je naartoe wilt en hoe de treinverbindingen in die richting lopen. Ik maak gebruik van het kaartje hier rechts, dat een overzicht biedt van de belangrijkste treinverbindingen in Europa. Hiermee kun je gemakkelijk de routes en bestemmingen plannen voor je treinreis. Het kaartje hieronder helpt je bij een inschatting van de reisduur. Zo kun je makkelijk bepalen of je de reis in 1 dag gaat afleggen of toch liever in 2 dagen.

2. Welke maatschappijen rijden?

Zodra je duidelijk hebt waar je naartoe wilt, is het verstandig om te onderzoeken welke treinmaatschappijen de desbetreffende route aanbieden. Een aantal voorbeelden van maatschappijen zijn: Eurostar (Nederland), Renfe (Spanje), Deutsche Bahn (Duitsland) en Trenitalia (Italië). Ik geef er vaak de voorkeur aan om mijn reizen te plannen en boeken via NSInternational. Op die manier kon ik mijn hele reis van Nederland naar Barcelona moeiteloos regelen via NSInternational. Bovendien worden sommige delen van de reis uitgevoerd door andere vervoersmaatschappijen. Een andere, ook fijne optie, is boeken via Trainline

3. Boeken maar!

Zodra je je treinreis hebt gepland, is het een slimme zet om zo vroeg mogelijk te boeken. Treinmaatschappijen hanteren vaak dynamische prijzen, wat betekent dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid en de boekingsdatum.

treinverbindingen Europa

treinverbindingen Europa

Reisduur in Europa

Bron: Rover, Ivo Sikkema

Treinroutes door Europa

Ik ben al meerdere keren op treinvakantie geweest en heb diverse interessante routes uitgestippeld. Bekijk ze eens, wellicht heb je er iets aan.

Route Europa - Duitsland, Zwitserland, Italië en Frankrijk.


Meer lezen over reizen met de trein?