Sumatra

Met het vliegtuig naar de hoofdstad van Sumatra, Medan. Vanuit daar kun je het eiland Sumatra ontdekken, met als mijn persoonlijke hoogtepunt, het zien van de Orang Oetan. Vertrek naar Bukit Lawang, om vanuit daar de jungle in te trekken en deze mensaap te zien slingeren door de jungle!

Medan

Vliegen naar Medan

De makkelijkst optie om op Sumatra te komen is met Qatar Airways. Vanuit Nederland vlieg je door middel van 2 vluchten naar de hoofdstad Medan. De eerst vlucht duurt ongeveer 6 uur en de tweede ongeveer 7 uur. Je hebt een tussenstop op Doha. Een tussenstop van meer dan 2 uur is aan te raden, zodat je geen haast hebt om bij je tweede vlucht te halen.

Aankomst vliegveld Medan

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Medan ontdek je dat je in Azië bent. Je moet meerdere balies langs om uiteindelijk het vliegveld af te komen. Balie 1: visum kopen, balie 2: de douane, balie 3: het invullen van een formulier over het invoeren van je spullen, balie 4: het afgeven van dit formulier. Tussendoor haal je jouw bagage. Omdat balie 1 en 2 bij ons zo lang duurde, lag de bagage rustig op ons te wachten. Ongeveer 1,5 uur na aankomst op Medan, waren we dan ook echt onderweg naar ons hotel. 

Visum on Arrival Medan

Om in Indonesië te mogen reizen heb je een visum nodig. Dit visum kun je kopen nadat je in het land bent aangekomen. De kosten voor een On Arrival Visum zijn ongeveer 30 euro. In Medan kun je deze betalen met je pinpas of creditcard. Je hoeft dus GEEN contant geld mee te nemen. Het is visum dat je koopt, is geldig voor 30 dagen in heel Indonesië. 

Pinnen op Medan Kuala Namu Airport

Wanneer je langs alle balies bent en aankomt in de aankomsthal zijn er meerder ATM's te vinden. Wij hebben er voor gekozen het maximale te pinnen: 2 miljoen Indonesische Rupiah (115 euro). Bij hotels en de wat 'duurdere' restaurants kun je altijd betalen met je creditcard. In de praktijk heb je dus niet heel veel contant geld nodig, wanneer je door Sumatra reist. 

Airport Hotel Medan

Na de lange reisdag wilden we niet te lang meer onderweg zijn. Dus hadden we dit hotel geboekt. Een prima hotel op 10 minuten rijden van het vliegveld. Er is een zwembad aanwezig, alles is schoon en het personeel is vriendelijk. En dat voor 20 euro per nacht.

Pinnen Medan Airport
D'Prima Hotel Medan
D'Prima Hotel Medan

Bukit Lawang

De volgende dag vertrokken we naar Bukit Lawang. De rit van Medan naar Bukit duurt ongeveer 3,5 uur. Bukit Lawang is een dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park. De meeste mensen die dit dorp bezoeken zijn er om de Orang Oetan te spotten in de naastgelegen jungle. 

Overnachten in Bukit Lawang

Wij verbleven in On the Rocks Bungalows. Dit resort zit op de rand van de jungle. Vanuit het restaurant, met uitzicht op de jungle, hadden we de eerste orang oetan al gespot. De hutjes zijn eenvoudig, maar schoon. Het eten in het restaurant is heerlijk en alles is mooi bijgehouden. Belangrijk om te weten: dit resort ligt op een 'rock', je moet dus een aardige trap beklimmen om er te komen. Wanneer je slecht ter been bent is deze accommodatie niet geschikt. Ben je wel goed ter been dan is deze accommodatie een echte aanrader!

Zondag in Bukit Lawang

Wij kwamen op zondag aan in Bukit Lawang. De rivier lag vol met locals (uit Medan) die plezier maakten in de rivier. De kinderen gingen op tractorbanden over de rivier. Toen wij aankwamen bij de rivier wilde alle locals met ons op de foto. We werden onthaald als ware helden. We zijn vriendelijk met de mensen op de foto gegaan. Ben jij op een zondag in Bukit Lawang, ga zeker even een kijkje nemen bij de rivier. Je kijkt je ogen uit!

Bukit Lawang Brug
Trappen naar On the Rocks Bukit Lawang
Elke zondag in Bukit Lawang

2-daagse jungletrek Bukit Lawang

Tijdens deze jungle tour ga je op zoek naar de Orang Oetans. De kans is groot dat je deze mooie beesten spot in het Gunung Leuser National Park Bukit Lawang. Wij verbleven 2 dagen, 1 nacht in de jungle. Wat een intense, warme maar te gekke ervaring was. Ik heb er een uitgebreide blog over geschreven.

Bijkomen van de jungle trek

Na deze 2 dagen in de jungle zijn we nog een nacht verbleven in bij On the Rock bungalows. Het was heerlijk om hier even bij te komen en niet gelijk door te hoeven reizen. De tocht is namelijk aardig intens, wat met name komt door de hitte/hoge luchtvochtigheid in dit gebied. 

Orang Oetan Bukit Lawang
Basecamp Bukit Lawang
Thomas Monkey Bukit Lawang

Op naar Bali

Omdat we (maar) drie weken in Indonesië waren, hebben we ervoor gekozen niet meer van Sumatra te ontdekken. Vanuit Bukit Lawang zijn we afgezet bij de luchthaven in Medan. Vanuit hier zijn we naar Bali gevlogen.