Ontdek Noord-Vietnam: Een tweedaagse trekking door Sapa

Tijdens mijn reis door Vietnam hebben we ook Sapa bezocht. Gedurende een tweedaagse trekking met een gids hebben we genoten van dit prachtige stukje natuur. Bereid je echter voor op veel klim- en klauterwerk, maar ook op een heerlijke overnachting in een homestay met fantastisch eten.

Waar ligt Sa Pa?

Sapa, gelegen in de Lào Cai-provincie in het noordwesten van Vietnam, is een schilderachtige stad en een populaire toeristische bestemming. Het bevindt zich in de Hoang Lien Son-bergketen, dichtbij de grens tussen Vietnam en China. De regio staat bekend om zijn adembenemende berglandschappen en terrasvormige rijstvelden. Sapa trekt jaarlijks vele reizigers vanwege de natuurlijke pracht, culturele diversiteit en avontuurlijke mogelijkheden in de omliggende bergen. Het is een geliefde bestemming voor trekkingliefhebbers en degenen die willen genieten van een ongerept stukje Vietnam.

Hoe kom je in Sa Pa?

We hebben onze reis naar Sapa geboekt via Friends Travel Vietnam. De reis omvatte de heenreis vanaf Hanoi met de nachttrein, een tweedaagse trektocht, de overnachting in een homestay, en de terugreis. Daarnaast waren 2x ontbijt, 2x lunch en 1x diner inbegrepen in de prijs. Voor de terugreis naar Hanoi hebben we gebruikgemaakt van de bus.

Sapa
Sapa
Sapa

Het programma van de 2-daagse trekking

Dag 0

Het programma verliep als volgt: Op de avond van dag 0 stapten we in de nachttreinSlapen in een nachttrein kan wat lastig zijn, omdat deze op veel plaatsen stopt voor laden en lossen. Verwacht dat je wat kunt rusten, maar een diepe slaap zit er waarschijnlijk niet in. Als je hierop bent voorbereid, kan het alleen maar meevallen.

Dag 1

Na een hele nacht in de trein werden we met een bus opgehaald bij het station en naar een hotel gebracht, waar we ons konden opfrissen en ontbijten. Daar werden we opgehaald door onze gids, en samen zijn we naar een winkel gegaan om laarzen te kopen. Het was nogal nat en mistig, dus het leek ons geen goed idee om op onze sneakers te gaan wandelen. Eenmaal de juiste laarzen gevonden, begonnen we aan de hike.

Tijdens de wandeling liepen niet alleen de gids, maar ook andere locals met ons mee. Ze ondersteunden ons bij het klimmen en klauteren. Achteraf bleek waarom: ze wilden een fooi of iets verkopen. Wij vonden het niet storend en kochten een klein souvenir van ze. Na een tijd wandelen, hielden we een pauze met een kop thee/koffie. Onderweg vroeg onze gids of we in haar huis wilden eten of liever in een lunchtentje. Wij kozen ervoor om in haar huis te eten.

We gingen naar een schuur om wat vlees, groente en rijst te kopen. In haar hut bereidde ze het eten voor ons op een vuur. Het leek simpel, maar het smaakte verrukkelijk. Een extra voordeel was dat ook haar kinderen mee konden eten. De gids vertelde dat ze niet vaak vlees eten omdat dit te duur is, maar als er toeristen meekomen, kunnen ze wel vlees kopen. De kinderen vinden het daardoor extra leuk als er toeristen komen.

Na de lunch vervolgden we onze trektocht. Rond 16.00 uur kwamen we aan bij onze homestay in Ta Van, waar we een schitterende kamer hadden met een prachtig uitzicht. Hier genoten we van een warme douche en een heerlijk diner. Het eten was voortreffelijk.

Dag 2

De volgende ochtend begonnen we met een heerlijk ontbijt en werden we door onze gids opgehaald voor het laatste stuk van de trekking. Ik moet toegeven, er was al aardig wat spierpijn voelbaar in de kuiten. Na een paar uur lopen, genoten we bij een restaurant van opnieuw een heerlijke maaltijd. Daarna was het tijd om naar de bus te wandelen, voor onze terugreis naar Hanoi.

Uitzicht Sapa
Sapa
Hike Sapa

Zoals je kunt zien was het bij ons nogal bewolkt en mistig

Wat moet je meenemen tijdens deze 2-daagse trekking?

Als je de tweedaagse trekking in Sapa doet, neem je alleen een kleine rugzak mee. De grote backpack hebben we achtergelaten in ons hostel in Hanoi. Zorg ervoor dat je de volgende spullen in je kleine rugzak meeneemt:

 • Een schoon t-shirt of topje
 • Sportbroekje of wandelbroek
 • Truitje met lange mouwen of een vest
 • Schoon ondergoed
 • Twee paar schone sokken
 • Zonnebrand
 • Zonnebril
 • Één fles water
 • Regenkleding (wij hebben een regenjas gekocht in Hanoi)
 • Een handdoek
 • Toiletspullen (tandenborstel, tandpasta, douchegel, lenzenvloeistof)
 • Telefoon
 • Telefoonoplader
 • Cash geld

Wat is de beste reistijd naar Sa Pa?

Een groot deel van het jaar is Sapa goed te bezoeken. In de winterperiode, van december tot en met februari, wil je hier liever niet naartoe. Gedurende deze maanden kan het er erg koud en nat zijn, en is de omgeving niet zo mooi groen als in andere periodes. Sapa is het groenst van maart tot mei. Wat mij betreft de mooiste tijd om de rijstvelden te bewonderen. 

Is het een zware trekking?

Onderschat de twee dagen hiken niet. Er zijn veel hoogtemeters in de wandeling, en grote delen van de route zijn onverhard. Bij elke stap moet je goed uitkijken om niet te vallen. Wij vonden de trekking goed te doen, maar hadden wel aardig wat spierpijn na twee dagen lopen. Het is belangrijk dat je basisconditie goed is, maar je hoeft zeker niet super sportief te zijn om deze hike te voltooien.

Wat vond ik van de trekking?

Het was een geweldige trekking. Samen met onze gids hebben we een super tijd gehad. Als ik nog een keer zou gaan, zou ik ervoor kiezen om Sapa te bezoeken tijdens de 'groene' periode, omdat ik denk dat de omgeving dan nog mooier is. Verder was alles uitstekend geregeld door Friends Travel Vietnam. Je kunt er ook voor kiezen om op eigen houtje naar Sapa te reizen en daar ter plekke op zoek te gaan naar een gids. Wij vonden het prettig om het al in Nederland geregeld te hebben, zodat we wisten waar we aan toe waren. Dit is dus absoluut een aanrader!

Wil je meer weten over Vietnam? 

NOMAD® | rugzakken en backpacks

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.