Alleen op reis

Ga jij binnenkort alleen op reis? Ben je op zoek naar informatie als nieuwe soloreiziger? Dan ben je op de juiste plaats. Alleen op reis gaan betekent voor mij niet alleen reizen, maar alleen vertrekken. Ik ontmoet graag mensen tijdens mijn reizen en trek daar dan samen mee verder. Hieronder vind je mijn tips, om alleen reizen gemakkelijker te maken. Wanneer je twijfelt over alleen reizen, is mijn advies: GA!

5 tips voor soloreizigers

1. Plan niet te ver vooruit

Wanneer je alleen op reis gaat, is het vaak fijn om niet te ver vooruit te plannen. Dit geeft je de vrijheid en flexibiliteit om je reis aan te passen aan je eigen behoeften en interesses, en om spontaan nieuwe ontmoetingen en avonturen aan te gaan. Het stelt je in staat om ter plekke beslissingen te nemen, afhankelijk van hoe je je voelt en wat je wilt ervaren. Bovendien geeft het ruimte voor onverwachte mogelijkheden en verrassingen, waardoor je je reis nog meer kunt verrijken.

2. Sta open voor contact met andere reizigers

Wanneer je alleen op reis bent, is het belangrijk om open te staan voor contact met anderen. Het kan soms een beetje eng of ongemakkelijk voelen om nieuwe mensen te ontmoeten, maar het kan ook ontzettend verrijkend zijn voor je reiservaring. Door open te staan voor contact kun je nieuwe vriendschappen sluiten, interessante gesprekken voeren en unieke ervaringen delen. Het kan ook leiden tot het ontdekken van verborgen pareltjes, lokale tips en insider informatie die je anders misschien had gemist. Dus wees nieuwsgierig, maak een praatje en wees bereid om je comfortzone uit te breiden. Je zult versteld staan van de bijzondere ontmoetingen die je kunt hebben tijdens je solo reis..

3. Geniet van de momenten die je alleen bent

Als soloreiziger is het belangrijk om te genieten van de momenten waarop je alleen bent. Het kan soms een beetje intimiderend zijn om alleen op pad te gaan, maar het biedt ook talloze voordelen. Je hebt de vrijheid om je eigen tempo te bepalen, je interesses te volgen en je reis volledig op jouw voorkeuren af te stemmen. Daarnaast geeft het je de kans om in alle rust te reflecteren, te genieten van je eigen gezelschap en nieuwe ervaringen op een dieper niveau in je op te nemen. Je kunt jezelf beter leren kennen, je grenzen verleggen en persoonlijke groei ervaren. Dus omarm de momenten van alleen zijn, maak gebruik van de vrijheid en geniet van de unieke beleving die het soloreizen met zich meebrengt.

4. Koop een lokale simkaart

Schaf een lokale simkaart aan om altijd bereikbaar te zijn voor het thuisfront en gemakkelijk contact te kunnen onderhouden met de mensen die je onderweg ontmoet. Bovendien is het handig om onderweg naar een accommodatie of leuke activiteiten te zoeken. En ik voel me veilig en gerustgesteld door deze voorzorgsmaatregel.

5. Welke hostels boek je als soloreiziger?

Het is verstandig om kritisch te zijn bij het kiezen van een accommodatie, vooral als je alleen op reis bent en op zoek bent naar sociale interactie. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het selecteren van een hostel:

Locatie

De locatie van het hostel cruciaal. Kies een plek die centraal gelegen is en gemakkelijk toegang biedt tot bezienswaardigheden, openbaar vervoer en restaurants. Dit vergemakkelijkt niet alleen je verkenning, maar maakt het ook waarschijnlijker dat je medereizigers zult ontmoeten.

Gemeenschappelijke ruimte

Zoek naar hostels die ruime gemeenschappelijke ruimtes bieden, zoals een lounge, een keuken, of een buitenruimte. Dit zijn ontmoetingsplekken waar je andere reizigers kunt ontmoeten, verhalen kunt delen en nieuwe vrienden kunt maken.

Activiteiten en evenementen

Hostels die activiteiten en evenementen organiseren, zoals stadsrondleidingen, kooklessen, feestavonden of excursies, bieden geweldige kansen om in contact te komen met medereizigers. Check of het hostel een gevarieerd aanbod heeft dat aansluit bij je interesses.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een hostel kiezen dat niet alleen comfortabel is, maar ook de mogelijkheid biedt om andere reizigers te ontmoeten tijdens je soloreis.

De voordelen van alleen reizen

Alleen reizen is fantastisch. Je hebt de vrijheid om te doen en laten wat je wilt, zonder met iemand rekening te hoeven houden. Persoonlijk geniet ik daar enorm van. Een paar jaar geleden kocht ik bijvoorbeeld een ticket naar Bangkok en besloot ter plaatse wat ik wilde doen. Wanneer je alleen reist, is het veel eenvoudiger om contact te leggen met andere reizigers. Je ontmoet in korte tijd veel mensen met wie je samen op pad kunt gaan. Maar als je geen zin meer hebt om met hen te reizen, ga je gewoon weer je eigen weg. Je bent tenslotte niet gebonden aan hen tijdens je reis.

De nadelen van alleen reizen

De nadelen van alleen reizen zijn wat mij betreft beperkt. Ik voel me over het algemeen niet snel eenzaam, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je af en toe het verlangen hebt naar gezelschap. Ook, als er iets heftigs gebeurt tijdens de reis of thuis, ontbreekt het soms aan directe steun of iemand om het mee te delen. Hoewel dit nadelen kunnen zijn, is het mij tot nu toe nog niet overkomen, ondanks de verschillende solo-reizen die ik heb gemaakt.

De perfecte bestemming

Wanneer je het spannend vindt om alleen te gaan, kies dan Thailand als je eerste bestemming. Hier zijn heel veel soloreizigers en kun je gemakkelijk andere ontmoeten. Daarnaast is het reizen naar je volgende bestemming gemakkelijk te regelen bij het hotel/hostel waar je overnacht. Ook Bali is een bestemming waar veel mensen alleen naartoe gaan. Ook hier is het gemakkelijk mensen te ontmoeten en je reis verder te plannen. Je kunt natuurlijk ook laagdrempelig beginnen met een weekendje in Europa. Overweeg dan steden als Valencia of Lissabon.

Eerste soloreis

Als je voor het eerst alleen op reis gaat, is het boek "Soloreizen" van Liesbeth Rasker zeker een aanrader om te lezen! Dit inspirerende boek neemt je mee in de wereld van het soloreizen en biedt waardevolle tips, persoonlijke ervaringen en praktische adviezen om het beste uit je soloreis te halen.

Alleen reizen als vrouw

Tijdens mijn reizen heb ik me nooit onveilig gevoeld. Wel maak ik waarschijnlijk andere keuzes dan mannen zouden maken. Zo ga ik in het donker niet alleen over straat. Ik kijk tijdens het boeken van mijn accommodatie altijd of er restaurants in de omgeving zijn en of het in een fijne buurt zit en ik lees reviews over de accommodatie, omdat ik wil weten of het makkelijk is mensen te ontmoeten. 

Single en kinderen

Ben je single en heb je kinderen? Kijk dan eens naar een eenoudervakantie. Op www.soloamigos.nl vind je de leukste vakanties voor eenoudergezinnen!


Meer inspirerende verhalen van (vrouwelijke) soloreizigers


Vind je het spannend om alleen op reis te gaan en wil je graag even sparren met iemand die dat al eens heeft gedaan? Heb je behoefte aan tips, een luisterend oor, of wil je gewoon even je gedachten delen? Stuur me een DM, en dan kunnen we een call inplannen. Ik help je graag bij het voorbereiden van je eerste soloreis!