Met de zeil- of motorboot door de San Blas eilanden varen

Bij een reis door Panama kan een bezoek aan de San Blas eilanden niet ontbreken. Vooral als je Panama combineert met Colombia is een meerdaagse boottocht via deze tropische eilanden dé manier om door te reizen. Maar ook als je enkel naar Panama gaat is het een heerlijke stop om toe te voegen aan je reisroute.

De San Blas eilanden

De San Blas eilanden staan ook bekend als de Guna Yala eilanden. Het is een enorme archipel van ongeveer 365 kleine eilanden, die worden bewoond door de lokale Kuna (ook wel Guna) bevolking. Deze bevolking heeft een rijke culturele identiteit, traditionele levensstijl, een eigen taal en een diepe connectie met de natuur. Dankzij het duurzame beheer van de Kuna blijven de San Blas eilanden ongerept. Omringd door kristalhelder water, witte zandstranden en levendige koraalriffen vormen de San Blas eilanden een uniek stukje paradijs.

Op meerdaagse boottocht door de San Blas eilanden

Bij een meerdaagse tour staat ontspanning op nummer één. Genieten van het intense blauwe water en de zon, onder het gezelschap van een leuke groep medereizigers. De dagen bestaan uit het varen van eiland naar eiland, om daar lekker op het strand of in een hangmat onder de palmboom te relaxen, te zwemmen en snorkelen, te volleyballen of andere spellen te spelen. De organisatie zorgt drie keer per dag voor een heerlijke maaltijd, dus het hoeft je aan niets te ontbreken. 

San Blas eilanden
San Blas eilanden
San Blas eilanden

Vertrek- en eindpunt van de meerdaagse boottour door de San Blas eilanden

Je kunt de San Blas eilanden op drie manieren met een meerdaagse boottour bezoeken:

 • Vanuit Panama retour
 • Vanuit Panama naar Colombia
 • Vanuit Colombia naar Panama

De meeste reizigers starten of eindigen hun San Blas avontuur in Panama-Stad (Panama) en Cartagena (Colombia). Waar vandaan de boot vertrekt, is afhankelijk van de organisatie waarmee je reist, maar in principe hebben alle organisaties de benodigde shuttle services om de reis van/naar Panama-Stad en Cartagena te maken. Wij vonden het gemakkelijk en gezellig om met de georganiseerde shuttle te reizen, omdat je zo de reisgroep al leert kennen. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig naar het vertrekpunt van de boot te reizen.

Kiezen voor de zeilboot of motorboot

Er zijn twee opties om een tocht door de San Blas eilanden te maken, namelijk met de zeilboot of met de motorboot. Zelf hebben wij gekozen voor de motorboot, omdat we geen enorme helden met boten en op zee zijn. Maar aan beide opties zitten voordelen, dus deze hebben we voor je op een rijtje gezet. 

Voordelen zeilboot:

 • Ontspannen vaarervaring: zeilboten bieden over het algemeen een rustige en ontspannen reiservaring. Motorboten kunnen meer lawaai en trillingen produceren dan zeilboten, wat de algemene ervaring tijdens het varen minder rustig kan maken.
 • Milieuvriendelijk: zeilboten maken gebruik van windenergie, wat milieuvriendelijker is dan motorboten die gebruikmaken van brandstof.

Voordelen motorboot:

 • Overnachting op eilanden: wanneer je kiest voor de motorboot, slaap je op verschillende eilanden. Je slaapt in echte bedden in huisjes, in tegenstelling tot de kleine cabines op de zeilboot. Daarnaast ga je ook naar een community van de Kuna bevolking en leer je meer over hun cultuur. 
 • Minder kans op zeeziekte: sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor zeeziekte tijdens het zeilen. Met de zeilboot ga je ook twee dagen de open zee op vanaf / richting Colombia, dus daar heb je extra kans om zeeziek te worden
San Blas eilanden
San Blas eilanden
San Blas eilanden

Kosten & praktische informatie

De kosten voor de meerdaagse boottocht kunnen verschillen afhankelijk van het type boot en de organisatie die je kiest. De twee meest bekende organisaties, waar wij alleen maar goede verhalen over hebben gehoord, zijn San Blas Adventures (motorboot) en Blue Sailing (zeilboot). De grove kosten van een reis tussen Panama en Colombia vind je hieronder, maar check altijd even de actuele kosten op de website van de organisatie. Houd nog rekening met extra kosten van 20 USD voor Kuna Tax (entree voor de San Blas eilanden), 30 USD voor de jeep van/naar Panama-Stad en tussen de 50 en 150 USD voor de snacks, drankjes en souvenirs die je koopt op de eilanden.

San Blas Adventures (motorboot) Bleu Sailing (zeilboot)
Aantal dagen op eilanden 3 dagen 3 dagen
Reisduur 4 dagen / 3 nachten (incl. reis over land: 6 dagen/ 5nachten) 6 dagen / 5 nachten
Aantal afvaarten per week 2 4
Prijs boottocht 495 - 525 USD 660 - 780 USD
Prijs transport & overnachtingen Colombia 70 - 75 USD ...

Wat moet je inpakken voor de boottour door de San Blas eilanden?

Bij het inpakken voor deze avontuurlijke reis is het belangrijk om rekening te houden met wat praktische zaken. Zo wordt je grote backpack bijvoorbeeld in de boot opgeborgen, waardoor je gedurende je verblijf op de San Blas eilanden niet bij je meeste spullen kunt. Het is daarom belangrijk om een daypack met de meest belangrijke spullen in te pakken.

In je daypack:

 • Dollars! (Er zijn geen pinautomaten op de eilanden)
 • Drie paspoort kopieën voor de grensovergangen
 • Regenhoezen, telefoonhoesje, waterdicht tasje (vooral bij de motorboot heb je het risico dat veel nat wordt)
 • Lichte kleding voor overdag
 • Warme kleding voor ‘s avonds (bijvoorbeeld een lange broek en vest)
 • Zwemkleding (inclusief UV-shirt)
 • Zonnebrand
 • Zonnebril
 • Mobiele telefoon, camera, GoPro en opladers
 • Boeken, muziek en spelletjes
 • Medicatie / EHBO kit
 • Insectenspray 
 • Zaklamp
 • Sneldrogende handdoek
 • Toiletpapier
 • Snacks
 • Drinken (water en rum)
San Blas eilanden
San Blas eilanden
San Blas eilanden

Let’s go on an adventure!

Of je nu kiest voor de elegantie van een zeilboot of het comfort van een motorboot, een meerdaagse boottocht door de San Blas eilanden belooft een onvergetelijke ervaring te worden. De San Blas eilanden waren zeker een van de hoogtepunten van onze half jaar durende reis door Zuid- en Midden-Amerika.

 

Nieuwsgierig wat wij tijdens deze reis nog meer gezien hebben of zoek je reisroutes en -tips voor je volgende rondreis? Check mijn website, Instagram of Pinterest!


Een soortgelijke tour, maar dan in de Filipijnen is de Buhay Isla Ecotour...


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.