De ultieme safari in iSimangaliso Wetlands Park!

Onze ochtend in St. Lucia, aan de oostkust van Zuid-Afrika, begint vroeg. We ontwaken in het prachtige Afrikhaya Guest House, een B&B die wordt gerund door een Nederlandse gastvrouw die boordevol tips zit over de omgeving. We starten de dag onder het genot van een home-made ontbijt en een leuk gesprek over het reilen en zeilen van het leven in Zuid-Afrika.

Accomodatie in St. Lucia

De accommodatie, Afrikhaya Guest House, waar we verbleven in St. Lucia is echt een dikke aanrader. Er hangt een super fijne sfeer. De accommodatie is kleinschalig, en daarom heel erg huiselijk. De kamers zijn ruim en modern. De gastvrouw is super aardig en heeft voor ons de bootsafari en de nachtsafari geregeld. We hebben dit ter plekke geboekt.

Safari op het water

Nadat onze buik vol zit rijden we met onze huurauto naar de opstapplaats voor een twee uur durende bootsafari. Het doel is om nijlpaarden te spotten die in de ochtend zon lekker aan het baden zijn. Na 20 minuten varen is het dan zo ver, we zien een grote groep in het water liggen. De dieren baden en hun geluiden vullen de lucht. Wie had gedacht dat deze dieren toeteren, brullen, grommen, gillen en piepen. De gids begint enthousiast te vertellen en we blijven een tijdje dobberen op het water.


De snelste manier om in Zuid-Afrika te komen is met het vliegtuig. Vanaf Amsterdam gaan er directe vluchten naar Kaapstad. De reisduur is iets meer dan 11 uur. 


Doordat de huid van nijlpaarden snel uitdroogt brengen ze een groot gedeelte van de dag door in het water. Na zonsondergang worden ze actief. Ze trekken dan uit het water om te grazen. Omdat het dorp St. Lucia midden in het leefgebied van de dieren staat trekken ze in de avond het dorp in. Nijlpaarden staan niet bekend om hun zachtaardige karakter, het is daarom ook niet gek dat er op bijna iedere straathoek een bord staat dat je moet oppassen na zonsondergang. Wij werden daarom ook geadviseerd om in de avond de auto te pakken.

nijlpaarden tijdens de ochtend safari

iSimangaliso Wetlands Park

Eenmaal terug bij de auto rijden we snel naar onze volgende bestemming, het iSimangaliso Wetlands Park. Om het park te betreden betaal je 306 Zuid-Afrikaanse Rand. Omgerekend is dit ongeveer 15 euro. Voor dit bedrag mag je met een auto en twee inzittende het park betreden.

iSimangaliso Wetlands Park

Het park, een UNESCO-werelderfgoed, herbergt een geschiedenis zo oud als de aarde zelf. Ooit waren deze wetlands het toneel van oude beschavingen en nu vormen ze een toevluchtsoord voor een overvloed aan planten en dieren. Neushoorns, olifanten, giraffen, antilopen, buffels en talloze vogelsoorten kruisen in dit park ons pad. Echter, de neushoorns die hier leven zijn erg bijzonder, ze hebben namelijk geen hoorn. Deze wordt verwijderd om ze te beschermen tegen stropers.

iSimangaliso Wetlands Park

Savanne en strand

Het park herbergt niet alleen de savanne, maar ook betoverende stranden. De aanblik van goudkleurig zand, kristalhelder water en de geluiden van de branding creëren een hemels decor. Een verrassende afwisseling tijdens onze safari.

iSimangaliso Wetlands Park

Na een dag te hebben rondgereden in het park besluiten we terug te keren naar St. Lucia. We eten hier snel een hapje, en keren dan terug naar de B&B om ons klaar te maken voor ons nachtelijke avontuur.


Rechtsomkeert: een olifant op de hielen

Tijdens de middag, wanneer we een van de stranden willen bezoeken, neemt ons avontuur een onverwachte wending. Wanneer we rechtsomkeert moeten maken. Een olifant, op zoek naar een smakelijke maaltijd, kiest onze route. Met respect en adrenaline in ons bloed draaien we om, terwijl de nieuwsgierige reus ons een poosje volgt. Een memorabel moment waar het nog eens extra wordt benadrukt dat wij te gast zijn in het leefgebied van deze indrukwekkende dieren.


De nachtsafari

Wanneer de zon achter de horizon verdwijnt haalt een gids ons op voor een nachtelijke expeditie. We laten het stuur voor wat het is en laten ons leiden door een expert die ons het park toont in het donker. De nacht onthult een andere kant van iSimangaliso. Onder een hemel, bezaaid met ontelbare sterren, worden we vergezeld door nieuwsgierige hyena's die de jeep een tijdje volgen. De dieren proberen zelfs meermaals in de kofferbak te klimmen. Ook zagen we een eenzame zebra die aan het grazen was, en de billen van twee nijlpaarden

Sterrenhemel tijden de nachtsafari

Onder de Wol

Na deze indrukwekkende safari ervaringen kruipen we vermoeid maar voldaan onder de wol. De dag heeft ons gebracht van het zachte licht van de zonsopgang tot de glinsterende duisternis van de Afrikaanse nacht. Laat je stuurmanskunst de weg bepalen, en laat de wildernis haar verhaal vertellen.

Dit artikel is geschreven door Stijn en Anne-Sofie van @reismetons. Heb je vragen over deze reis of wil je ze volgen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.