Wat te doen in Rhodos-stad: 10 dingen die je niet mag missen.

Ik bezocht Rhodos in mei vorig jaar, mijn eerste Griekse bestemming, en meteen was ik verkocht. Wat een heerlijk eiland! Het weer was stralend, zo rond de 23 graden en gezien het nog maar het begin van het zomerseizoen was, was het nog niet al te druk. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en je kan er heerlijk eten in de knusse tavernes. We zijn veel op stap geweest en bezochten onder andere Rhodos Stad, de hoofdstad van het eiland. Een ontzettend leuke, gezellige plek.

De verschillende wijken van Rhodos-Stad

De stad bestaat uit verschillende delen die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Zo is er de oude, middeleeuwse binnenstad, die nog steeds ommuurt het hart van de stad vormt. Het middeleeuwse deel is zelfs sinds 1988 in de Unesco World Heritage List opgenomen. Daarbuiten begint het moderne deel van de stad, met winkels, moderne resorts, zandstranden en vele uitgaansgelegenheden. Hieronder deel ik graag 10 dingen die je niet mag missen in deze veelzijdige stad:

#1. Mandraki haven 

De Mandrákihaven is één van de havens van Rhodos Stad. De oude vissershaven ligt voor de ingang van het middeleeuwse centrum van Rhodos Stad. Tegenwoordig is deze haven hét vertrekpunt voor leuke excursies en boottransfers naar onder andere Turkije en Symi. In de haven vind je enkele bekende bezienswaardigheden, zoals het fort, de 3 windmolens, de 2 herten op pilaren als vervanging voor het Kolossus van Rhodos die hier ooit gestaan zou hebben (één van de zeven oude wereldwonderen) Je kunt hier heerlijk wandelen en rondsnuffelen met een schitterend uitzicht op het water.

#2. Het oude deel van Rhodos Stad

Het oude, middeleeuwse gedeelte van de stad is een ontzettend leuke plek om rond te slenteren. Tijdens een wandeling door de stad maak je kennis met pittoreske straatjes, leuke restaurantjes, gezellige pleinen en mooie fonteinen. Fotografen kunnen hier hun hart ophalen! Je kunt in de oude stad komen via één van de elf toegangspoorten. De Amboisepoort en Vrijheidspoort zijn erg mooi.

Rhodos-Stad
Rhodos-Stad

#3. De Ridderstraat

De Ridderstraat is volgens velen de mooiste straat van het historische hart van Rhodos Stad. Deze straat bevindt zich tussen de Mandraki haven en het Paleis van de Grootmeesters in. Vergeet vooral niet de prachtige deuren en de wapenschilden aan de muren te bewonderen! Vroeg in de ochtend kun je hier de mooiste foto's maken, zonder de alledaagse drukte.

#4. Het Paleis van de Grootmeesters

Het Grootmeesterspaleis van Rhodos is één van de mooiste gebouwen die bewaard zijn gebleven uit de middeleeuwse periode. Het is gebouwd op de hoogste plek van de stad en daarom kun je dit paleis ook vanaf meerdere uitzichtpunten makkelijk zien. Het imposante gebouw is begin vorige eeuw flink opgeknapt toen de Italianen op Rhodos de macht hadden. Toen is het tijdelijk een zomerverblijf voor Italiaanse leiders geweest. Pas na de tweede wereldoorlog kwam het paleis terug in handen van de Grieken. Tegenwoordig doet het paleis dienst als museum

#5. Archeologisch Museum 

In een voormalig ziekenhuis, bekend als Ridders Hospitaal, binnen de oude stad is het Archeologisch Museum van Rhodos gevestigd. In het museum zijn allerlei archeologische vondsten te bewonderen. Het gebouw is ruim vijfhonderd jaar oud en beschikt over een schitterende binnenplaats. Het museum toont artefacten die zijn opgegraven op Rhodos en nabijgelegen eilanden. Onder deze artefacten bevinden zich onder meer vazen, beelden, grafzerken en mozaïekvloeren. Ook herbergt het museum een bijzondere collectie kunst en beelden.

#6. De nieuwe markt

De Nea Agora (nieuwe markt) wordt gezien als het hart van de nieuwe stad. Vanaf de Mandrakihaven kun je de entree van Nea Agora zien liggen. Het centrale plein met de Moorse koepels isgebouwd door de Italianen en je kunt er vele terrassen, souvenirwinkels en cafés vinden. De nieuwemarkt is ook een populaire ontmoetingsplaats voor de locals.

Rhodos-Stad
Rhodos-Stad

#7. Strand en boulevard

Rhodos Stad ligt net onder het puntje van het eiland, en aan beide kanten zijn stranden te vinden. Aan de westkant, richting Turkije, is dit een langgerekt kiezelstrand met helderblauw water. Aan de andere kant heb je Elli Beach. Met veel leuke beachclubs, kristalhelder water en op loopafstand van het oude centrum, is Elli Beach het populairste strand van Rhodos Stad. Het strand bestaat grotendeels uit kiezels.

#8. Hippocrates Square

Midden in het oude deel van de stad ligt Hippocrates square, een centraal plein. Vroeger was het een van de mooiste pleinen van Rhodos, inmiddels is het heel toeristisch geworden. Talloze restaurants, ijssalons en winkels zijn hier te vinden. Ook voor het nachtleven kun je hier prima terecht.

#9. Akropolis van Rhodos Stad 

Ongeveer 2 km buiten de stad ligt het Akropolis van Rhodos. Hier is onder meer de tempel van Apollo, een oud stadion en een klein theater te vinden. Hoewel niet alles meer in tact is, geeft de Akropolis van Rhodos wel een goed beeld van hoe het er gedurende de Griekse oudheid uitzag. Een bezoekje aan het Akropolis van Rhodos is zeker de moeite waard!

#10. Beklim de Clock Tower

Wie van mooie uitzichten houdt, kan voor 5 euro per persoon de Clock Tower beklimmen. Dit is het hoogste punt van Rhodos-Stad, oorspronkelijk gebouwd in de zevende eeuw maar later herbouwd. Op meer dan 50 houten treden loop je naar de top van de klokkentoren, waar je een prachtig 360 graden uitzicht hebt.

Rhodos-Stad
Rhodos-Stad

Andere activiteit op Rhodos

Zoals je kunt lezen, is er genoeg te doen in Rhodos Stad! Je kan hier prima een hele dag vertoeven. Naast Rhodos Stad heeft het eiland nog veel meer hoogtepunten. Vanuit de stad vertrekken er onder andere leuke excursies naar bijvoorbeeld het witte stadje Lindos, de vlindervallei en de bronnen van Kallithea. Van juni tot en met september is het op Rhodos erg warm en valt er nauwelijks regen. In april, mei en oktober zijn de temperaturen op het eiland zeer aangenaam en is het niet te warm om wat te ondernemen. En, staat Rhodos Stad al op jouw lijstje?

Dit artikel is geschreven door Minette. Voor vragen mag je haar altijd een DM sturen via instagram.
Minette is te volgen op:


Vliegtickets naar Rhodos

Overweeg je binnenkort een reis naar Rhodos te maken? Ik heb voordelige retourtickets voor je gevonden. De tickets zijn beschikbaar vanaf 218 euro per persoon.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.