Reisroute van 3 weken door
Sri Lanka
In dit artikel neem ik je mee op onze 3-weekse rondreis door Sri Lanka. Welke route volgden we? Waar aten we het lekkerst? Wat mag je echt niet missen? Wat kun je beter overslaan? Je leest het allemaal hier!
De start van onze reis: Negombo
Onze rondreis door Sri Lanka begon in Negombo. Vanaf de luchthaven sta je binnen 20 minuten in deze kustplaats, wat het de perfecte plek maakt om je reis te starten. Wij bleven hier twee nachten om bij te komen van de vlucht. Daarom kozen we voor een hotel met zwembad, zodat we echt even konden ontspannen. Die eerste dagen deden we het rustig aan: lekker eten, een strandwandeling maken, wat inkopen doen voor de rest van de reis, genieten van de eerste zonsondergang en natuurlijk regelmatig een frisse duik nemen.
We verbleven in een fijne accommodatie op een goede locatie, voor een hele scherpe prijs bij: Villa Kapuru

3-weekse rondreis door Sri Lanka op de kaart
2. Negombo (2 nachten)
3. Wilpattu National Park (2 nachten)
4. Anuradhapura (2 nachten)
5. Sigiriya (2 nachten)
6. Kandy (1 nacht)
7. Ella (3 nachten)
8. Hiriketiya (3 nachten)
9. Ahangama (3 nachten)
10. Unawatuna (2 nachten)
2. Negombo (1 nacht)
Door naar Wilpattu National Park
Na de eerste twee nachten vervolgden we onze weg naar Wilpattu National Park. Dit park is een van de oudste en grootste nationale parken van Sri Lanka en staat bekend om zijn rustige sfeer en rijke wildlife. Het is vooral populair vanwege de kans om luipaarden en lippenberen in het wild te spotten. Daarnaast leven er olifanten, krokodillen en talloze vogelsoorten. Wat Wilpattu uniek maakt, zijn de natuurlijke waterplassen, ook wel ‘villus’ genoemd, die verspreid liggen over het park en veel dieren aantrekken.
Wij verbleven net buiten het national park, zodat we de dag van de safari op tijd bij de ingang konden zijn. Na onze eerste nacht vertrokken we de volgende ochtend vroeg op safari. De safari werd geregeld via ons verblijf en is echt een dikke aanrader. Er werd gezorgd voor ontbijt, lunch en voldoende water.
In het park mag je niet uit de auto, omdat het te gevaarlijk is. Er is één plek waar je even kunt uitstappen om te plassen. Hier staan ook een paar picknicktafels, maar bijna niemand eet daar vanwege de brutale apen die je eten afpakken. Wij besloten daarom ons ontbijt en lunch gewoon in de auto op te eten – zeker geen straf met uitzicht op wilde dieren. Tijdens onze dag-safari hebben we een krokodil, olifant, luipaard, lippenbeer en heel veel vogelsoorten gespot. Rond 18.00 uur kwamen we voldaan maar moe terug van deze bijzondere dagtrip.
We verbleven bij Wilpattu Wildhideaway, een prima uitvalsbasis voor je bezoek aan het nationale park. Verwacht geen luxe, maar alles wat je nodig hebt is aanwezig: er wordt een diner gekookt, er is warm water en de kamer is voorzien van airco. Tip: reis op je eerste dag niet te vroeg die kant op, want in de directe omgeving is verder weinig te doen. Je komt hier echt voor het park en de safari.
Wil je meer weten over de safari? Lees dan:



Op naar de heilige stad: Anuradhapura
Anuradhapura is een van de oudste en heiligste steden van Sri Lanka, bekend om zijn indrukwekkende historische ruïnes en boeddhistische tempels. Ook hier verbleven we weer twee nachten, deze keer in een homestay, en we hadden absoluut geen spijt van onze keuze. We verbleven bij Ceylonima Home Stay, op een prachtige plek met ontzettend vriendelijke eigenaren. Elke avond werd er magisch voor ons gekookt, en de verrukkelijke currys en de heerlijke, relaxte sfeer maakten deze accommodatie zo fijn. We geven de plek een 10! Maar we waren natuurlijk niet alleen voor de homestay in Anuradhapura.
Bij aankomst maakten we samen met de gastheer een plan. Die middag vertrokken we naar Mihintale, op ongeveer een half uur rijden van Anuradhapura. Mihintale is een belangrijk boeddhistisch heiligdom en staat bekend als de geboorteplaats van het boeddhisme op Sri Lanka. Het herbergt een indrukwekkend complex van tempels, stoepa’s en ruïnes, en biedt een prachtig uitzicht vanaf de top van de Mihintale-heuvel. We waren hier tijdens de zonsondergang, en het uitzicht en de serene, heilige sfeer maakten het tot een bijzonder moment.
De volgende ochtend vertrokken we vroeg naar de Jaya Sri Maha Bodhi, waar we de eeuwenoude stoeppa’s bezochten. Deze heilige boom is afkomstig van een stek van de originele Bodhi-boom in India, waaronder Boeddha verlichting bereikte. De Jaya Sri Maha Bodhi is de oudste levende boom die bewust is geplant, met een leeftijd van meer dan 2300 jaar. Het is een belangrijke pelgrimsplek en wordt dagelijks bezocht door boeddhisten die er respect en eerbied voor tonen. Onze taxichauffeur van de dag daarvoor bleek ook een uitstekende gids te zijn en vertelde ons veel over het boeddhisme en de bijbehorende gebruiken.
Aan het einde van de ochtend keerden we oververhit terug naar onze homestay. In de middag kozen we ervoor te relaxen bij een zwembad. Omdat onze homestay geen zwembad had, zorgde de gastvrouw ervoor dat we ergens anders konden zwemmen. Tegen betaling van 5 dollar mochten we gebruik maken van het zwembad van Aryana Boutique Hotel. Deze plek bleek een schot in de roos. Het was heerlijk rustig bij het zwembad, en we hebben daar genoten van een verrukkelijke lunch, misschien wel de lekkerste maaltijd die we in 3 weken Sri Lanka hebben gehad! De dagpas voor het zwembad was absoluut de moeite waard en bood de perfecte gelegenheid om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.



Zoek je een zwembad in Anuradhapura?
Geniet van de dagpas bij Aryana Boutique Hotel!
Locatie: Aryana Boutique Hotel, Anuradhapura
Prijs: $5 voor de dagpas voor toegang tot het zwembad
Ideaal voor: Een ontspannen middag, zwemmen en lunchen in Anuradhapura
Op avontuur in Sigiriya
Na twee dagen ondergedompeld te zijn in het boeddhisme reisden we verder naar Sigiriya, voornamelijk om de beroemde Lion Rock te bekijken. Deze indrukwekkende rotsformatie van 200 meter hoog was ooit de locatie van een koninklijk paleis en een fort. Ook kozen we ervoor om nog een safari te maken, dit keer naar Hurulu Eco Park. We wilden graag olifanten van dichtbij spotten. Dus, eenmaal aangekomen bij onze accommodatie, lieten we onze spullen achter en vertrokken we direct op safari. Het werd aangeraden om rond het middaguur te gaan, omdat het dan minder druk is in het park, hoewel het dan wel erg warm is. Het voordel van een safari op het heetst van de dag is dat we maar liefst meer dan 25 olifanten zagen tijdens onze 3 uur durende safari. Wat een ervaring!
De volgende ochtend vertrokken we om 4.30 uur naar de Pindurangala Rock, omdat we de zonsopkomst wilden zien met uitzicht op de Lion Rock. Na betaling van 1000 roepies begonnen we aan onze hike. Het duurde ongeveer een half uur, maar aan het einde moesten we wat klauteren. Dit is goed te doen met een basisconditie. We waren rond 5.30 uur boven, ruim op tijd om van de zonsopgang te genieten.
Handige tips voor het beklimmen van de Pidurangala Rock:
- Overal wordt aangeraden om je schouders en knieën te bedekken voor het eerste deel van de hike. Wij namen een hamamdoek mee om om te knopen, maar merkten al snel dat dit helemaal niet nodig was.
- Bovenop de rots zul je apen tegenkomen die op zoek zijn naar eten. Het is dus beter om geen eten mee te nemen, maar een flesje water kan geen kwaad.
- Zorg ervoor dat je goede schoenen draagt, want slippers zijn niet de beste keuze voor deze hike.
Rond 7.00 uur besloten we af te dalen en op zoek te gaan naar een gezellig ontbijttentje. We kwamen terecht bij Soul Food, een prachtige plek met uitzicht op de Lion Rock, waar we konden genieten van een heerlijk ontbijt. Een absolute aanrader na de inspanning van de klim!
Die middag kozen we ervoor om te relaxen bij onze accommodatie, Rock Shade Chalets, gelegen op ongeveer 20 minuten van het centrum van Sigiriya. We verbleven in een heerlijke boomhut, die van alle gemakken voorzien was, en er was ook een zwembad aanwezig. Het was een fijne plek om tot rust te komen, maar het eten viel een beetje tegen. Gelukkig losten we dat op door ’s avonds weer naar het dorp te gaan voor een borrel en diner. We begonnen de avond met een drankje bij Rastarant Sigiriya, een relaxte plek met een Jamaicaanse sfeer en een lekkere reggae vibe. Het personeel was supervriendelijk en zorgde voor een warm welkom. Daarna dineerden we bij een van de gezellige tentjes waar je voor een zeer redelijke prijs heerlijke curries kunt eten.
Een korte stop in Kandy
Na twee nachten in Sigiriya trokken we verder naar Kandy. Omdat we niet veel zin hadden in een bezoek aan de stad en er niet al te positieve verhalen over hadden gehoord, besloten we buiten de stad een accommodatie te boeken. We kozen voor Kandy Bird Villas. De infinitypool met het schitterende uitzicht is echt adembenemend! Ook de kamer en het uitzicht vanuit de kamer waren fantastisch. Helaas hadden we wat pech met het avondeten, dat koud werd geserveerd, en het personeel leek wat afstandelijk. We waren er op tijd, maar er was geen lunch, flesje water of biertje te koop, wat toch een gemiste kans was voor zo'n mooie plek die duidelijk nog in de opbouwfase zit. Maar voor slechts 30 euro per nacht, met zo’n zwembad en uitzicht, was het absoluut een goede deal!
Genieten in Ella
We vertrokken vroeg uit Kandy om die middag te kunnen genieten van Ella. Ella is een dorpje in het zuiden van Sri Lanka, bekend om zijn levendige sfeer en de omliggende rustige natuur. Het dorp zelf bruist van activiteit met cafés en winkels, terwijl de omgeving wordt gekenmerkt door groene heuvels, theeplantages en serene watervallen. Het is de perfecte mix van een dynamisch dorp en de kalmte van de natuur, ideaal voor zowel ontspanning als avontuur. Wanneer je in Ella bent, merk je meteen dat je in een meer toeristische kant van Sri Lanka bent aangekomen.
In en rondom Ella hebben we veel bijzondere dingen gezien en gedaan. We hebben de Little Adams Peak beklommen voor een prachtig uitzicht over de omgeving, de iconische Nine Arches Bridge bewonderd, en zelfs een kookcursus gevolgd om de smaken van Sri Lanka beter te leren kennen. Ook hebben we een dagtrip naar Haputale gemaakt, genoten van het uitzicht vanaf een infinitypool en natuurlijk lekker gegeten in de gezellige cafés en restaurants van het dorp. Ella biedt werkelijk voor ieder wat wils!
Er valt zoveel te vertellen over Ella, daarom heb ik twee artikelen geschreven over deze bestemming: '3 dagen in Ella: wat te doen en waar te eten?' en 'Van Ella naar Haputale: een dagtrip



Op naar de zuidkust: Hiriketiya
Na het veelzijdige Ella reisden we door naar de kust en verbleven drie nachten in Hiriketiya. We kwamen terecht in een mooie homestay op een top locatie, met ontzettend gastvrije mensen. Hiriketiya is beroemd om zijn schitterende stranden en ontspannen eilandvibe. Wij hebben volop genoten van alles wat deze plek te bieden heeft: surfen, rustige strandjes ontdekken en genieten van de geweldige horeca. Hiriketiya is absoluut een must-see tijdens je 3-weekse rondreis door Sri Lanka.
Wil je alles weten over Hiriketiya? Lees dan: Hiriketiya in 3 dagen: toffe plekken en leuke activiteiten
De volgende strandbestemming: Ahangama
Ahangama staat bekend om zijn mooie stranden en is populair bij ervaren surfers. Hoewel wij zelf geen doorgewinterde surfers zijn, vonden we Ahangama alsnog een leuke bestemming. Vooral de sfeervolle restaurants aan het water spraken ons erg aan. Vanuit Ahangama kun je bovendien gemakkelijk uitstapjes maken naar andere plekken in de omgeving. Zo brachten wij een dag door in Mirissa en gingen we surfen in Weligama, een fijne spot voor beginners. We vonden het zo leuk dat we de volgende dag nog eens teruggingen. In vergelijking met Hiriketiya is de hoofdstraat van Ahangama een stuk drukker en het strand ligt niet altijd op loopafstand. Wij lieten ons daarom rondrijden door een vaste tuktukchauffeur. Je ziet hier ook veel toeristen op scooters rijden. Al met al was Ahangama voor ons een heerlijke plek met veel mogelijkheden en genoeg te ontdekken.
Wil je alles weten over Ahangama? Lees dan: 3 dagen in Ahangama: Wat te doen en waar te eten?



De laatste echte bestemming: Unawatuna
Over deze bestemming kunnen we kort zijn: Unawatuna was voor ons geen hoogtepunt. De stranden spraken ons niet echt aan en de sfeer voelde minder authentiek door de grote aanwezigheid van Russische toeristen. Het leek alsof zij het dorp een beetje hadden overgenomen, waardoor wij de juiste vibe misten. Gelukkig waren er twee lichtpuntjes die we graag met je delen: twee heerlijke restaurants met vriendelijk personeel. Dus mocht je toch besluiten Unawatuna te bezoeken, breng dan zeker een bezoek aan deze fijne plekken:
The Hideout Unawatuna: Een prachtig restaurant met gerechten uit de Mexicaanse keuken. Wij hebben hier twee avonden gegeten en het was elke keer top. De sfeer is ontspannen en het eten heerlijk. Een dikke tip!
Koha Surf Lounge: Ook hier kwamen we twee keer: één keer voor lunch en één keer voor een borrel. Het personeel is enthousiast en gastvrij, en het eten is gezond en smaakvol. Absoluut een aanrader!
Tot slot: Negombo
We sloten onze reis af op dezelfde plek waar we begonnen: Negombo. Deze keer kozen we voor een ander verblijf, namelijk Hotel Cloud 9. Een fijne plek op loopafstand van de levendige hoofdstraat. Extra handig: bij dit hotel is een gratis transfer naar het vliegveld inbegrepen. De kamers zijn verzorgd en het zwembad is een fijne bonus om nog even te ontspannen voor vertrek.
Veelgestelde vragen over onze 3-weekse rondreis door Sri Lanka
Hoe hebben jullie je verplaatst in Sri Lanka?
Wij hebben ons tijdens onze reis voornamelijk verplaatst met taxi’s. Deze regelden we meestal via onze accommodaties, en op sommige plekken maakten we gebruik van de PickMe-app. Een rit via PickMe is vaak net iets voordeliger, maar de app werkt helaas niet overal. In de drukkere, toeristische gebieden konden we bijvoorbeeld geen ritten via de app krijgen.
Naast taxi’s reisden we ook een klein stukje met de trein en maakten we gebruik van tuktuks. In tegenstelling tot veel andere reizigers uit Nederland besloten wij geen tuktuk te huren om zelf te rijden. We voelden ons niet prettig bij het idee om deel te nemen aan het drukke verkeer in Sri Lanka. Bovendien vertelden meerdere locals ons dat er regelmatig ongelukken gebeuren met tuktuks die door toeristen worden bestuurd. Daarom lieten wij ons liever rondrijden. Wel zo relaxed!
Wat kost een 3-weekse rondreis door Sri Lanka?
Ik heb alle kosten voor deze reis voor je op een rijtje gezet en daar een apart artikel over geschreven. Lees hier het artikel: Wat kost een 3-weekse rondreis door Sri Lanka?
Wat voor type verblijf kan ik het beste kiezen?
Wat ons tijdens de reis opviel is dat accommodaties in Sri Lanka al snel worden bestempeld als een villa of resort. Verwacht daarbij niet automatisch de luxe of kwaliteit die we in Nederland gewend zijn. We hebben een paar keer wat meer betaald dan gemiddeld, terwijl de accommodatie eigenlijk weinig waar voor het geld bood. Gelukkig hebben we ook plekken gevonden met een uitstekende prijs en kwaliteit. Dit waren meestal kleinschalige accommodaties, gerund door vriendelijke lokale mensen.
Anuradhapura: Ceylonima Home Stay
Sigiriya: Rock Shade Chalets
Kandy: Kandy Bird Villas
Hiriketiya: Ayubowan Hiriketiya
Negombo: Villa Kapuru & Hotel Cloud 9
Heb jij je veilig gevoeld tijdens je reis door Sri Lanka?
Tijdens onze reis door Sri Lanka heb ik me geen enkel moment onveilig gevoeld. Als we langere afstanden moesten afleggen in het donker, kozen we ervoor om met een tuktuk te reizen. Ik reisde samen met mijn zus, en we voelden ons echt heel comfortabel in Sri Lanka.