De Camino Francés | Een wandeltocht van 780 km
Al jaren droomde ik ervan om de Camino Francés te lopen, maar altijd bedacht ik wel iets waarom het niet zo kunnen. Want zou ik wel zo’n lange periode vrij kunnen krijgen van werk? En is de Camino niet meer iets voor oudere mensen? Tot ik in december 2022 besloot er echt voor te gaan. In dit artikel neem ik je mee naar mijn Camino avontuur!
Voordat ik je mee neem naar mijn Camino-avontuur wil ik me eerst even voorstellen. Ik ben Raïssa de Bruijn, ik ben 33 jaar oud en op mijn eigen platform www.nieuweplekkenontdekken.nl blog ik over alle plekken die ik heb ontdekt in zowel binnen- als buitenland. Ik vind het superleuk dat ik nu voor Sharon een gastblog mag schrijven over de Camino Francés, omdat ik graag andere mensen inspireer om ook hun dromen waar te maken en er gewoon voor te gaan.
Mijn voorbereidingen voor de Camino Francés
Op het moment dat ik vrij kreeg van mijn werk om de Camino te gaan lopen, was er eigenlijk geen weg meer terug. Het enige wat op dat moment te doen stond, was voorbereidingen treffen en een ticket kopen. Zo gezegd, zo gedaan. Hieronder neem ik je mee naar enkele belangrijke punten tijdens mijn voorbereiding op de Camino.
Ticket kopen
Je kunt op verschillende manieren naar Saint-Jean-Pied-de-Port reizen, het beginpunt van de Camino Francés. Denk aan de bus, het vliegtuig en de trein. Ik koos voor de laatste optie en reisde vanuit Rotterdam Centraal in ongeveer 9,5 uur naar Saint-Jean-Pied-de-Port.
Wandelschoenen
Voor zo’n lange wandeltocht als de Camino heb je natuurlijk goede wandelschoenen nodig. Ik had al hoge wandelschoenen van Hanwag en daar ben ik mee gaan trainen. Tijdens het trainen kwam ik er achter dat ik eigenlijk liever lichtere schoenen zou willen. Ik kocht daarom een paar Hoka’s en op deze trailrunners heb ik uiteindelijk de Camino gelopen.
Backpack en andere spullen
Oké, mijn ticket was geregeld en ik was er over uit op welke schoenen ik zou gaan wandelen, maar welke spullen moet je allemaal mee nemen en welke backpack is geschikt voor de Camino? Na veel speurwerk op internet en gesproken te hebben met anderen was ik er over uit dat ik echt zo min mogelijk mee wilde nemen. Uiteindelijk koos ik voor de Osprey Tempest 30. Een backpack met een inhoud van 30 liter. Hier paste precies alles in wat ik mee wilde nemen. Wat ik precies in mijn tas had? Dat lees je hier!
Trainen
Over het trainen voor de Camino lees je veel verschillende dingen. Ik ben van mening dat je geen maanden hoeft te trainen om de Camino te kunnen lopen. Wel is het natuurlijk handig om eerst je schoenen in te lopen. Misschien kom je er dan net als ik wel achter dat je bijvoorbeeld geen hoge wandelschoen wil, maar een lichte schoen. Verder is het ook handig om een keer te oefenen met je backpack. Als deze ook goed is dan zou ik zeggen: gaan met die banaan! Je traint jezelf namelijk tijdens de Camino wel.
Samenvatting van mijn Camino avontuur
Begin- en eindpunt: Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela.
Aantal kilometer: 780km+.
Aantal blaren: Een stuk of 10?
Mijn ervaringen tijdens de Camino
De Camino Francés was echt een geweldig avontuur. Misschien zelfs wel één van de mooiste avonturen die ik ooit heb beleefd. Ik heb door de meest mooie landschappen gewandeld, heb mooie mensen leren kennen, ben mezelf een aantal keer tegengekomen en heb mezelf bewezen dat ik over een aardig portie doorzettingsvermogen beschik. Ook kwam ik er achter dat de Camino niet perse iets is voor ouderen. Er zijn namelijk pelgrims van alle leeftijden. Er waren tijdens mijn wandeltocht een aantal dingen die elke dag terugkwamen. Denk bijvoorbeeld aan het stempelen van mijn pelgrimspaspoort, de vraag waar ik vanavond ga slapen en hoe het zit met eten & drinken. Hieronder ga ik hier iets dieper op in.
Stempelen
Om aan het eind van de Camino een Compostela (een certificaat) te krijgen moet je elke dag je pelgrimspaspoort laten stempelen. Tijdens de laatste 100 km zijn dit er twee. Sommige mensen maken er een sport van en verzamelen zo veel mogelijk stempels. Ik heb me daar zelf niet zo mee bezig gehouden en het gewoon bij 1 per dag gehouden en vanaf Sarria (de laatste 100 km) 2 per dag.
Overnachten
Tijdens de Camino slaap je elke avond op een ander plekje. Overnachten op de Camino kan op verschillende plekken. De meest gekozen optie is om te slapen in een albergue, maar hou je van wat meer luxe dan kun je uiteraard ook kiezen voor een hotel. Zelf heb ik 2 nachten in een hotel geslapen en de overige nachten op een slaapzaal in een albergue.
Eten & drinken
Goed eten & drinken is erg belangrijk als je een lange wandeltocht maakt. Zelf had ik vaak een flesje water en iets van een stukje fruit mee. Tijdens de Camino kun je namelijk bijna overal wel wat te eten of drinken krijgen.