7 To-do's in de Atacama Desert

Ben jij klaar voor een avontuur in de droogste woestijn ter wereld? Dan mag San Pedro de Atacama absoluut niet ontbreken op je bucketlist! Het kleine dorpje San Pedro ligt in het noorden van Chili op 2500 meter boven zeeniveau en is de perfecte uitvalsbasis om de fantastische landschappen van de Atacama-woestijn te verkennen. Wij waren direct verkocht door het charmante dorpje met kleine straatjes en vriendelijke locals. San Pedro is ook zeker een plek om een gezellig feestje mee te pakken. Van alle plekken in Zuid-Amerika was het feestje in San Pedro toch echt wel onze favoriet! 

1. Een bezoek aan de El Tatio Geisers 

Ben jij benieuwd hoe het is om op meer dan 4000 meter boven zeeniveau te zijn terwijl het -15 graden is? En dan bij zonsopkomst te kijken naar de meest prachtige geisers? Dan is dit de plek voor jou! Vertrek in het holst van de nacht per tour naar de El Tatio Geisers (of met eigen auto). De geheel verzorgde tour neemt je mee naar de geisers om vervolgens in alle rust te ontbijten op een afgelegen plek. De kou die je om je oren vliegt, lijkt bijna ondraaglijk maar de ervaring is AMAZING! Dus een tip van ons: trek veel lagen aan, dus ook extra sokken en vergeet je handschoenen niet! 

2. Een dagtour naar Piedras Rojas oftewel de rode stenen tour 

Piedras Rojas ligt midden in de Atacama-woestijn. Het is een prachtige plek met dieprode stenen en azuurblauw water. Het contrast in kleuren is prachtig. Het is heel bijzonder om zoveel verschillende kleuren te zien in een woestijngebied. Want als je het ons van tevoren had gevraagd, hadden wij alleen maar gedacht aan zand, zand en nog meer zand. Onderweg naar Piedras Rojas passeer je verschillende hoogvlaktes, lagunes en zoutvlaktes waarbij je kans hebt op het spotten van verschillende dieren zoals bijvoorbeeld flamingo’s en woestijnvossen. Ook tijdens deze tour stijg je weer in hoogte, reken zeker op 4000 meter. 

Atacama Desert
Atacama Desert
Atacama Desert

3. Sterren kijken 

San Pedro de Atacama is een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken. Er is namelijk bijna geen lichtvervuiling. Daarnaast zorgt het droge klimaat ervoor dat je hier altijd een heldere sterrenhemel hebt. Boek een tour vanuit San Pedro om de allermooiste sterrenhemel te bewonderen. Zoek naar je sterrenbeeld, maanteken of de verschillende planeten en met een beetje geluk zie je zelfs de Melkweg. Eén ding is zeker, het is een ongelofelijke ervaring! 

4. Dansen in de openlucht 

Als je aan Zuid-Amerika denkt, denk je natuurlijk ook meteen aan dansen! En hier in San Pedro dansen ze reggaeton als geen ander. Als de zon ondergaat en de hitte van de dag verdwijnt, opent Mal de Puna zijn deuren. Een openlucht discotheek/restaurant met in het begin van de avond live bands en als het nachtleven toeslaat een DJ. Dans zo wild als je wilt rond het kampvuur en leer het nachtleven van de locals in San Pedro kennen. 

5. Rondstruinen door de leuke straatjes en souvenirshops 

San Pedro was een van de mooiste en schattigste dorpjes op onze 6 maanden durende backpackreis door Zuid-Amerika. Denk hierbij niet aan mooie, grote paleizen of huizen, maar juist aan een schattig woestijndorpje met onverharde wegen en witte karakteristieke huisjes. Bij de kerk vind je het centrale plein met regelmatig een markt en altijd een leuke straatmuzikant. Net zoals op elke andere toeristische plek stikt het ook hier van de souvenirshops. Scoor dus zeker nog even een trui van alpacawol als herinnering en voor de kou bij de geisers. 

6. Paardrijden door de woestijn 

Iets wat niet zoveel mensen weten, is dat je paard kunt rijden door de Atacama-woestijn. Paardrijden is iets wat wij heel graag doen tijdens onze reizen, maar dan alleen als er goed voor de paarden gezorgd wordt. Dus hier in San Pedro raden wij een ritje te paard zeker aan. Vraag dus rond aan de locals of je ergens met een lokale gaucho in de buurt kunt paardrijden. Het leuke aan paardrijden in de woestijn is dat je de woestijn op een hele andere manier ervaart. Een beetje rijervaring is zeker nodig, de locals gaan er namelijk vanuit dat je kunt rijden. 

Atacama Desert
Atacama Desert

7. Kom in contact met locals 

Zoals we al veel hebben laten blijken, was het contact met de locals een belangrijk onderdeel van onze ervaring in San Pedro. Schroom dus niet om ze te leren kennen en samen een drankje te doen of een rondleiding te krijgen door de woestijn. Als je het ons vraagt, maken lokale mensen je ervaringen altijd waardevoller op reis. 

Laatste tip!

Laat je lichaam een aantal dagen wennen aan de hoogte van 2500 meter voordat je tours boekt die je naar 4000 meter brengen.  

Ben jij benieuwd naar nog meer ins en outs over onze Zuid-Amerika reis?

Het e-book Onze harten verloren in Zuid-Amerika is nu verkrijgbaar voor je e-reader of telefoon in de Kobo Books app en via Bol.com

 

In september laten we Nederland weer achter voor een onvergetelijke reis en... WE GAAN EMIGREREN! Want eindelijk is het zo ver en gaan we de stap wagen. Ben je nieuwsgierig naar onze avonturen?

De foto's op deze website mogen niet door anderen worden gebruikt.