7 Praktische tips om duurzaam te reizen

Reizen is altijd een grote passie van mij geweest. De wereld ontdekken, nieuwe culturen leren kennen, en adembenemende landschappen bewonderen geven me energie en inspiratie. Maar naarmate ik meer leerde over de impact van mijn reizen op het milieu, begon ik bewuster na te denken over hoe ik mijn ecologische voetafdruk kon verkleinen. Hier deel ik zeven persoonlijke tips die ik heb ontdekt tijdens mijn reis naar duurzamer reizen

1. Kies je transport bewust

Eén van mijn eerste stappen naar duurzamer reizen was het heroverwegen van mijn transportkeuzes. Vliegen is soms onvermijdelijk, maar er zijn vaak alternatieven die minder milieubelastend zijn. 

Persoonlijke Tip: Wanneer ik binnen Europa reis, kies ik tegenwoordig zoveel mogelijk voor de trein. Het is niet alleen duurzamer, maar ik geniet ook van het uitzicht en de rust tijdens de reis. Voor korte afstanden wandel of fiets ik graag; het is gezond en je ziet zoveel meer van de omgeving. 

Wil je meer weten over reizen met de trein? Lees het hier!

2. Verblijf in eco-vriendelijke accommodaties

Ik ontdekte dat er wereldwijd veel accommodaties zijn die zich inzetten voor duurzaamheid. Het voelt goed om te weten dat mijn verblijf niet alleen comfortabel, maar ook milieuvriendelijk is. 

Persoonlijke Tip: Persoonlijk ben ik een groot fan van kamperen met onze tent. Je staat vaak op de mooiste plekjes in de natuur en doordat ik minder energie en water gebruik heb ik een minimale ecologische voetafdruk. Als ik ervoor kies om een hotel of een bed & breakfast te boeken, kijk ik tegenwoordig of ze eco-gecertifeerd zijn. Dit zijn certificeringen die worden toegekend door erkende organisaties en vereisen dat hotels voldoen aan strikte milieunormen. De bekendste keurmerken zijn: Green Key, Leed, EarthCheck en Travelife. 

3. Minimaliseer plastic gebruik

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem. Plastic afval komt vaak in de natuur terecht, waar het decennia of zelfs eeuwen kan blijven bestaan omdat het niet biologisch afbreekbaar is. Dit leidt tot vervuiling van land en water. Mede hierdoor besefte ik dat ik mijn eigen gewoontes moest veranderen. 

Persoonlijke Tip: Sinds ik begon te reizen met een hervulbare waterfles en herbruikbare boodschappentas, heb ik gemerkt hoeveel plastic ik kan vermijden. Eén persoon die een herbruikbare fles gebruikt, bespaart gemiddeld 167 plastic flessen per jaar. Het is ook nog eens goed voor je portemonnee, want je bespaart al snel een paar honderd euro op jaarbasis. En dat besteden we liever aan een mooie reis, nietwaar?  

7 Praktische tips om duurzaam te reizen
7 Praktische tips om duurzaam te reizen

4. Respecteer de locale cultuur en natuur

Reizen biedt de unieke kans om nieuwe culturen te ervaren en de natuurlijke schoonheid van verschillende plekken te ontdekken. Het respecteren van de lokale cultuur en natuur is essentieel voor duurzaam en verantwoord reizen.  

Persoonlijke Tip: Tijdens een vakantie in Kroatië, leerde ik van de eigenaar van de camping hoe belangrijk het is om paden en de zee te respecteren en geen afval achter te laten. Hij vertelde mij dat ieder jaar voordat ze de camping opende, ze een week bezig waren met een team van duikers, om het stukje zee bij de camping afvalvrij te maken. Hierdoor ben ik mij nog meer bewust geworden wat afval kan doen, en let ik hier nog beter op.   

5. Gebruik duurzame producten

De producten die ik tijdens mijn reizen gebruik, kunnen een groot verschil maken. Door duurzame producten te gebruiken, draag je bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen, verminder je afval en help je bij het verminderen van je ecologische voetafdruk. 

Persoonlijke Tip: Ik gebruik nu zoveel mogelijk biologisch afbreekbare toiletartikelen. Zo neem ik tijdens het kamperen standaard de volgende dingen mee in mijn tas: Biologisch afbreekbare tandenborstel (gemaakt van bamboe), biologisch afbreekbare zeep, biologisch afbreekbare shampoo en biologisch afbreekbare tandpasta   

6. Wees energie- en waterbewust

Energie- en waterbesparing is iets waar ik nu ook tijdens mijn verblijf in hotels op let. 

Persoonlijke Tip: Tijdens mijn verblijf neem ik mezelf altijd voor om niet gekker te doen als dat ik thuis ook niet zou doen. Op vakantie zijn we soms nog wel is geneigd om even helemaal nergens meer aan te denken, en lekker te genieten van alle luxe wat bijvoorbeeld het hotel te bieden heeft. Dit doe ik ook zeker. Toch zijn het de kleine dingen die je thuis ook zou doen, wat een groot verschil kan maken. Zo schakel ik altijd de lichten en airconditioning uit wanneer ik de kamer verlaat en douche ik net zo lang als dat ik thuis ook zou doen.  

7 Praktische tips om duurzaam te reizen
7 Praktische tips om duurzaam te reizen

7. Duurzaam eten en drinken

Mijn voedselkeuzes hebben een grote invloed op de duurzaamheid van mijn reizen. 

Persoonlijke Tip: Op vakantie probeer ik vaak restaurants te vinden met lokale en seizoensgebonden producten. Dit ondersteunt niet alleen lokale boeren, maar zorgt er ook voor dat je een verse en smaakvolle maaltijd krijgt. 

      Conclusie 

      Duurzaam reizen betekent niet dat je moet inleveren op avontuur of plezier. Integendeel, het heeft mijn reiservaringen verdiept en verrijkt. Door bewuster te reizen, draag ik bij aan het behoud van de prachtige plekken die ik bezoek, zodat toekomstige generaties er ook van kunnen genieten. Ik hoop dat deze tips je inspireren om je eigen reis naar duurzamer reizen te beginnen. Goede reis! 🌍✈️ 

      Dit artikel is geschreven door Menno. Je kunt hem vinden op zijn Instagram-account Duurzame droomreizen.