Mijn favoriete stad in Portugal: Coimbra

In deze blog neem ik je mee naar een unieke stad om je keuze wat gemakkelijker te maken. In maart 2023 ben ik afgereisd naar het zonnige Portugal voor een 10-daagse rondreis van Porto naar Lissabon, via Coimbra. Het was mijn eerste keer in Portugal en eerlijk gezegd zal het zeker niet de laatste zijn. Toen ik mijn plannen deelde met familie en vrienden, vertelden ze allemaal over de vriendelijke locals en het heerlijke eten. En ja, dat heb ik absoluut ervaren. De landschappen en architectuur van Portugal hebben zo'n diepe indruk op me achtergelaten dat ik er nog steeds vaak over droom.

Over Coimbra

Laat me je meer vertellen over mijn favoriete stad in Portugal: Coimbra. Gelegen in het hart van Portugal, langs de oevers van de Mondego, staat Coimbra vooral bekend om zijn oude universiteit, de oudste van Europa. De stad ademt traditie en biedt een intrigerend inzicht in het leven van weleer. De historische hotspots van Coimbra worden zorgvuldig onderhouden en hebben hun originele charme behouden. Op sommige plaatsen, zoals de universiteitsgebouwen, wordt nog steeds gerestaureerd om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties ook van dit erfgoed kunnen genieten en ervan kunnen leren


Wist je dat?!
Coimbra in de middeleeuwen de hoofdstad van Portugal was


Coimbra
Uitzicht over Coimbra

De bezienswaardigheden

De volgende activiteiten kun je boeken bij het ticket office op de Largo de Marquês de Pombal. Alles samen kost in totaal €17,50 per persoon. Dit zijn het Koninklijk Paleis, de Joanina bibliotheek en Capela de São Miguel kapel. Deze drie plekken liggen vlakbij elkaar. The Cabinet of Curiosities en The Science Museum zitten in de straat van het ticket office en behoren ook bij het ticket.


Via Tiqets kun je de toegang voor de universiteit van Coimbra: Joanina Bibliotheek + Koninklijk paleis voor €13,50 aanschaffen! Koop je ticket hier!


De Universiteit van Coimbra

De Universiteit van Coimbra, opgericht in 1290, behoort tot de oudste universiteiten van Europa. Tot in de 18e eeuw werden hier disciplines als theologie, geneeskunde en recht onderwezen. Gelegen op het hoogste punt van de stad, biedt de universiteit een adembenemend uitzicht over Coimbra en de rivier Mondego. Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om hier te studeren.

Een bezoek aan de Joanina-bibliotheek en de kapel Capela de São Miguel is een must. Voor de bibliotheek moet je vooraf een tijdslot reserveren, wat ongeveer 30 minuten duurt. De Joanina-bibliotheek is niet alleen een meesterwerk van de barokarchitectuur, maar herbergt ook een prachtige collectie boeken uit de 16e, 17e en 18e eeuw.

De Capela de São Miguel

De Capela de São Miguel is een kleine maar bijzondere kapel dat gebouwd is in de 16e eeuw. De kapel heeft eeuwenoude plafondschilderingen en een ongelofelijk mooie orgel. Wanneer je de kapel wilt bezoeken, dien je op de deur te kloppen. Je mag pas naar binnen wanneer een medewerker de deur voor je opent.

De Cabinet of Curiosities

In The Cabinet of Curiosities, ook wel bekend als de 'wonderkamers', had ik een ongelooflijk bijzondere ervaring. Deze kamers herbergen kleine verzamelingen van buitengewone objecten die de wonderen van de natuurlijke wereld categoriseren en verhalen vertellen. De collectie, samengesteld door de Universiteit van Coimbra gedurende 250 jaar, is werkelijk fascinerend.

Het Science Museum

The Science Museum verzamelt historische wetenschappelijk collecties. Je kunt hier bijvoorbeeld instrumenten uit de 18e- en 19e eeuw bekijken. Daarnaast is er ook een interactief gedeelte waarbij je de mogelijkheden met licht kunt uitproberen.

Capela de São Miguel in Coimbra
The Science Museum in Coimbra
The Science Museum in Coimbra

Wat is er nog meer te doen in Coimbra?

  • Luister naar Fado muziek bij Fado ao Centro®.
  • Bekijk de studenten die optreden bij de Universiteit van Coimbra.
  • Shop bij Forum Coimbra, dit zit aan de andere kant van de rivier.
  • Vlakbij de Universiteit zit Oasis, een super gezellig restaurantje met een terras middenin de zon.
  • Bij Seoul Chicken kun je genieten van overheerlijke Koreaanse gerechten.
  • Een Pastel del Nata (lekkernij) en een Francesinha (sandwich) moet je ook zeker proberen in Coimbra. Dit zijn typische Portugese gerechten.

Handig om te weten voor je naar Coimbra gaat

  • Coimbra heeft veel trappen, dus hou hier zeker rekening mee.
  • Op zondag zijn veel winkels en bezienswaardigheden etc. gesloten.
  • Boek tickets voor musea en andere bezienswaardigheden online om wachten in lange rijen te voorkomen. De makkelijkste manier is om dit online te doen via bijvoorbeeld Tiqets of GetYourGuide
  • Tussen bepaalde tijden (zowel in het laag- als hoogseizoen) zijn bovengenoemde gebouwen gesloten. Let hier vooral op met het bezoeken van de locatie én het boeken van de bibliotheek.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Rachel van @reistijdnl. Als je vragen hebt over deze bestemming, aarzel dan niet om haar een bericht te sturen via Instagram. Rachel deelt graag haar ervaringen en tips met jou.


Meer Portugal?


Reactie plaatsen

Reacties

Agnes Barlage
een jaar geleden

Een mooi verhaal en mooie foto,s van een mooie plek.
Een aanrader om er op vakantie te gaan.