Welkom bij IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE. Veel lees- en kijkplezier

Mijn favoriete stad in Portugal: Coimbra

Ik ben soms urenlang op zoek naar de perfecte locatie voor mijn volgende reis. De wereld is groot, heel groot. Eigenlijk wil ik op alle plekken tegelijkertijd zijn, maar die luxe is er helaas niet. De keuze is reuze en iedere plek heeft iets anders, waardoor kiezen lastig kan zijn. In deze blog licht ik een unieke stad uit zodat het kiezen voor jou wat makkelijker zal worden. In maart 2023 ben ik naar het zonnige Portugal geweest. Dit was een 10-daagse rondreis, die begon in Porto en eindigde in Lissabon. Dit was mijn allereerste keer in Portugal en als ik heel eerlijk moet zijn, is dit ook zeker niet mijn laatste. Toen ik aan familie en vrienden liet weten waar ik van plan was om naartoe te gaan, zeiden ze allemaal dat de locals super vriendelijk zijn en het eten ongelofelijk lekker. En ja, dit heb ik zeker op dezelfde manier ervaren. Het landschap en architectuur van Portugal heeft zo’n ontzettend goede indruk achtergelaten, dat ik er nog vaak genoeg over droom.

Over Coimbra

Nu wil ik je heel veel meer vertellen over mijn favoriete stad in Portugal: Coimbra. De stad is gelegen in ongeveer het midden van Portugal, aan de oevers van de Mondego. Coimbra is vooral bekend om de oudste universiteit van Europa. In de stad zie je tradities terugkomen en kun je een kijkje nemen in het leven van vroeger. De hotspots in Coimbra worden netjes bijgehouden en alles is in de originele staat gebleven. Op sommige plekken, zoals in kamers van de Universiteit, wordt er nog gerestaureerd zodat volgende generaties hier ook nog van kunnen genieten en leren.


Wist je dat…
Coimbra in de middeleeuwen de hoofdstad was van Portugal?


Uitzicht over Coimbra

Wat zijn de must-visits in Coimbra?

De volgende activiteiten kun je boeken bij het ticket office op de Largo de Marquês de Pombal. Alles samen kost in totaal €17,50 per persoon. Dit zijn het Koninklijk Paleis, de Joanina bibliotheek en Capela de São Miguel kapel. Deze drie plekken liggen vlakbij elkaar. The Cabinet of Curiosities en The Science Museum zitten in de straat van het ticket office en behoren ook bij het ticket.

De Universiteit van Coimbra

De Universiteit van Coimbra is opgericht in 1290 en is daardoor een van de oudste universiteiten van Europa. Tot aan de 18e eeuw werd hier theologie, medicijnen en rechten gestudeerd. De Universiteit vind je op het hoogste punt van de stad en geeft je een waanzinnig uitzicht over de stad en rivier Mondego. Het is tot vandaag de dag nog steeds mogelijk om hier te studeren. Je mag uiteraard ook eerst de bibliotheek Joanina of de kapel Capela de São Miguel bekijken. Voor de bibliotheek wordt er een tijd met je afgesproken tijdens het boeken van de tickets en het duurt ca. 30 minuten.  De Joanina bibliotheek heeft niet alleen een prachtige barokke uitstraling, maar ook een bijzondere collectie: boeken uit de 16e-, 17e- en 18e-eeuw. 

Je kan ook kiezen voor een rondleiding met gidsen die hier hebben gestudeerd en gewerkt. Leer alles over de ongelooflijke geschiedenis en verborgen juweeltjes van deze universiteit. Deze rondleiding kan je hier boeken! 

De Capela de São Miguel

De Capela de São Miguel is een kleine maar bijzondere kapel dat gebouwd is in de 16e eeuw. De kapel heeft eeuwenoude plafondschilderingen en een ongelofelijk mooie orgel. Wanneer je de kapel wilt bezoeken, dien je op de deur te kloppen. Je mag pas naar binnen wanneer een medewerker de deur voor je opent.

De Cabinet of Curiosities

Een mega bijzondere ervaring had ik toch wel in The Cabinet of Curiosities, ook wel de ‘wonderkamers’ genoemd. Het zijn kleine verzamelingen van buitengewone objecten die de wonderen van de natuurlijke wereld categoriseren en verhalen vertellen. De collectie is van de Universiteit van Coimbra, die al 250 jaar lang is opgebouwd.

Het Science Museum

The Science Museum verzamelt historische wetenschappelijk collecties. Je kunt hier bijvoorbeeld instrumenten uit de 18e- en 19e eeuw bekijken. Daarnaast is er ook een interactief gedeelte waarbij je de mogelijkheden met licht kunt uitproberen.


Wist je dat…
De Capela de São Miguel een vervanging is van een oud, middeleeuws privé-oratorium?


Universiteit Coimbra
bibliotheek Joaninam in Coimbra
Capela de São Miguel in Coimbra
The Science Museum in Coimbra
The Science Museum in Coimbra

Wat is er nog meer te doen in Coimbra?

  • Luister naar Fado muziek bij Fado ao Centro®.
  • Bekijk de studenten die optreden bij de Universiteit van Coimbra.
  • Shop bij Forum Coimbra, dit zit aan de andere kant van de rivier.
  • Vlakbij de Universiteit zit Oasis, een super gezellig restaurantje met een terras middenin de zon.
  • Bij Seoul Chicken kun je genieten van overheerlijke Koreaanse gerechten.
  • Een Pastel del Nata (lekkernij) en een Francesinha (sandwich) moet je ook zeker proberen in Coimbra. Dit zijn typische Portugese gerechten.

Handig om te weten voor je naar Coimbra gaat!

  • Coimbra heeft veel trappen, dus hou hier zeker rekening mee.
  • Op zondag zijn veel winkels en bezienswaardigheden etc. gesloten.
  • Boek tickets voor musea en andere bezienswaardigheden online om wachten in lange rijen te voorkomen.
  • Tussen bepaalde tijden (zowel in het laag- als hoogseizoen) zijn bovengenoemde gebouwen gesloten. Let hier vooral op met het bezoeken van de locatie én het boeken van de bibliotheek.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Rachel van @reistijdnl. Als je vragen hebt over deze bestemming, aarzel dan niet om haar een bericht te sturen via Instagram. Rachel deelt graag haar ervaringen en tips met jou.


WIL JE MEER LEZEN OVER PORTUGAL?


Reactie plaatsen

Reacties

Agnes Barlage
8 maanden geleden

Een mooi verhaal en mooie foto,s van een mooie plek.
Een aanrader om er op vakantie te gaan.