De hike van Monterosso naar Vernazza

Op aanbeveling van anderen besloten we om de wandeling van Monterosso naar Vernazza te maken. En om meteen duidelijk te zijn: we hebben er absoluut geen spijt van gehad. De uitzichten waren adembenemend en de route bood veel variatie. We hebben echt genoten tijdens deze wandeling.

De voorbereiding van de hike

Koop de Cinque Terre kaart

Toegang tot deze wandelroute vereist de Cinque Terre-kaart, die op verschillende plaatsen verkrijgbaar is, waaronder de treinstations. Wij hebben onze kaart gekocht op het station van La Spezia, waar we verbleven voordat we aan de wandeling begonnen. We hebben gekozen voor de dagkaart, die ons €18,20 per persoon kostte. We mochten met deze kaart onbeperkt gebruik maken van de trein en de wandelroutes. 

Neem genoeg drinken mee

Het is belangrijk om voldoende drinkwater mee te nemen, aangezien de wandeling aardig wat hoogteverschillen kent en het gebied vaak warm is, wat zorgt voor veel transpiratie. Wij hadden elk 1 liter water bij ons, wat ruim voldoende was. We zijn echter wel heel vroeg aan de wandeling begonnen om de ergste hitte te vermijden.

Trek de juiste kleding aan

Het is verstandig om stevige schoenen te dragen tijdens de hike. Wij hebben de tocht op sneakers gedaan, wat goed ging. Echte wandelschoenen zijn niet noodzakelijk. Het is ook prettig om sportkleding te dragen, omdat je behoorlijk wat zult zweten tijdens de tocht.

uitzicht op Vernazza
hike Monterosso Vernazza

De start van de hike

Bij aankomst op het station van Monterosso, ga je naar links wanneer je met je gezicht naar de zee staat. Je loopt langs een strand en blijft verder naar links gaan totdat je Hotel Ristorante Porto Roca bereikt. Daar moet je naartoe. Als je bijna bij het hotel bent, zie je een pad met een trap. Hier volg je het pad. Vanaf dat punt is het slechts een kwestie van het volgen van het pad, en de route is duidelijk aangegeven

De zwaarte van de hike

Even wat statistieken over deze hike: hij is 4,85 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van ruim 200 meter. Wij deden er ongeveer 1,5 uur over. De paden die je bewandelt zijn niet aangelegd, je loopt over stenen, zand en takken, wat de wandeling uitdagender en leuker maakt. Soms moet je flinke hoogteverschillen overbruggen en is er een beetje klim- en klauterwerk vereist. Het eerste deel van de route bestaat uit veel trappen, waarbij je steil omhoog gaat. Dit vonden wij het zwaarste deel van de hele tocht, omdat de treden maar bleven komen. Eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht. Aan het eind van de route zijn er weer veel trappen, maar dan daal je af richting Vernazza. We kwamen veel mensen tegen die de route in omgekeerde volgorde liepen. Qua zwaarte maakt dit niet veel verschil; het blijft klimmen en dalen. Persoonlijk vond ik deze hike goed te doen. Het is belangrijk om een redelijke basisconditie en enige lenigheid te hebben om deze route met succes af te leggen.

Hoogte Hike
Vernazza

Deze hike is een aanrader!

Ik kan deze hike met volle overtuiging aanraden. Het begint in het charmante dorpje Monterosso, waar we rustig hebben ontbeten met uitzicht op de zee. De klim begint behoorlijk steil, maar eenmaal boven wordt je beloond met adembenemende uitzichten op de kliffen en uiteindelijk op het prachtige dorp Vernazza (mijn favoriet in Cinque Terre). Vernazza is werkelijk een juweeltje. Wat deze hike zo speciaal maakt, naast de geweldige uitzichten, is de variatie in het landschap. Elke stap biedt nieuwe uitzichten en paden, waardoor je nooit verveeld raakt.

Tips

Start vroeg

We zijn vroeg vertrokken voor onze wandeling. We namen de trein van 6.50 uur vanuit La Spezia, waardoor we iets na 7 uur in Monterosso aankwamen en rond half 8 met de hike begonnen. Op dat moment konden we nog in de schaduw lopen, wat het erg comfortabel maakte. Bovendien was het nog rustig onderweg, waardoor we nog meer van de omgeving en de natuur konden genieten.

Loop van Monterossa naar Vernazza

We hebben gekozen voor deze route omdat Vernazza een werkelijk prachtig dorp is. Toen we hier vroeg (8.30uur) aankwamen, leek het alsof we het dorp bijna voor onszelf hadden. Maar naarmate de ochtend vorderde, werd het overspoeld door toeristen. Daarnaast is Monterosso vooral ideaal als je van het strand wilt genieten, maar dat was niet onze intentie. Dus als je wel van plan bent om van het strand te genieten, kun je er altijd voor kiezen om deze route in omgekeerde volgorde te lopen. Wat wel betekent dat je begint met het mooiste gedeelte van de hike.

Op zoek naar meer Italië-tips? Hier vind je meer!