2-daagse jungletrekking Bukit Lawang

Het avontuur van de jungletrekking begin in het dorpje Bukit Lawang. Dit dorpje ligt aan de rand van de jungle genaamd: Gunung Leuser Nationaal Park. Vanuit de hoofdstad van Sumatra, Medan, ben je na een autorit van ongeveer 3,5 uur in het dorp. Wij verbleven in bij On The Rocks Bungalows, wat ik jou ook absoluut wil aanraden. 

Reserveren jungletrekking

Nadat wij onze overnachtingen bij On The Rocks Bungalows geregeld hadden, hebben we contact opgenomen met deze accommodatie. Via de accommodatie hebben we de 2-daagse jungletrekking geregeld. We hebben een aanbetaling gedaan van 100 euro. Wij kozen ervoor om in totaal 3 nachten te verblijven, waarvan we 1 nacht in de jungle zouden slapen. Dus nacht 1 bij On the Rocks, nacht 2 in de jungle en nacht 3 weer bij On The Rocks. Tijdens de nacht dat we in de jungle verbleven, konden we onze tassen achterlaten bij de accommodatie. 

Planning jungletrekking

Vertrek

De 2 daagse trekking ziet er als volgt uit. Je vertrekt rond 9 uur, samen met de gids, bij On The Rocks Bungalows. Binnen 5 minuten ben je in de jungle, wat natuurlijk super gaaf is. Onderweg vertelt de gids je veel over de jungle, de planten, bomen en dieren die er leven. Na een wandeling van ongeveer 1,5 uur is he tijd voor de eerste pauze (op dat moment ben je al doordrenkt van het zweet). Na deze eerste pauze trek je verder de jungle in op zoek naar de Orang Oetans. Ongeveer een uur later heb je weer een stop, dit keer maken ze fruit klaar en kun je midden in de jungle genieten van deze lekkernij. Weer ga je aan de wandel, steeds dieper de jungle in.

Lunch

Inmiddels is het al middag en is het tijd voor de lunch. De gids heeft heerlijke Nasi Goreng voor je meegenomen. Ondertussen hoop je natuurlijk al een aantal Orang Oetans gespot te hebben. In ons geval hadden we er op dat moment één gezien. Na de lunch vervolgde we onze weg naar het kamp. De route wordt minder begaanbaar en je moet meer klimmen en klauteren. Wij kwamen rond 15 uur aan bij het basecamp.

Basecamp

De hutjes met de 'keuken' en de kok staan naast de rivier. Eenmaal aangekomen waren we zo toe aan een verkoelende duik dat we er met kleren en al in zijn gegaan. Dit was me een partij fijn! Afgekoeld kregen we thee en koekjes en konden we wat relaxen, potje kaarten of gewoon genieten van de natuur om ons heen. Wij hadden het geluk dat een van de Oerang Oetans richting ons kamp slingerde. Hierdoor hebben we het beest van heel dichtbij kunnen bewonderen. 

Diner

Wanneer de zon onder is wordt je verwend met een heerlijk diner. Denk daarbij aan kip, rijst, curry en ander groente. Heel knap wat de kok klaar kan maken op 1 vuurtje. We sloten het diner af met een kop koffie en het was tijd om naar bed te gaan.

Slapen

Je slaapt in een open hutje, op een matje met kussen. Daar omheen zit een klamboe. Het is ook in de avond warm in de jungle dus een deken heb je niet nodig. Ik moet toegeven, ik heb niet echt lekker geslapen. Maar voor een nachtje is het prima vertoeven. En daarbij, de geluiden uit de jungle zijn magisch, dus daar heb ik uren naar liggen luisteren!

Ontbijt

De volgende ochtend waren we vroeg op om te genieten van de natuur. We hadden geluk, de Orang Oetan was nog steeds in de buurt. We hebben tijdens ons ontbijt kunnen genieten van de slingerende mensenaap  boven ons kamp. Wat was dit vet! 

Tuben over de rivier

Nadat we hadden genoten van de Orang Oetan, zijn we naar de rivier gewandeld. Hier hebben we een tijdje gezwommen in het heerlijke koele water en kregen we nogmaals fruit. Daarna werden de banden klaargemaakt om over de rivier terug naar het dorp te gaan. De rit per band duurde ongeveer 20 minuten en was een hele beleving. De stroomversnellingen in de rivier zorgde ervoor dit een mooie afsluiter was van onze tijd in de jungle. Sla dit niet over!

Terug bij On The Rocks

We werden afgezet in Bukit Lwang. Een kleine, maar steile wandeling van 15 minuten bracht ons moe maar voldaan bij onze accommodatie. We waren rond het middaguur weer terug van onze trekking. 

2- daagse jungletrekking Bukit Lawang
2- daagse jungletrekking Bukit Lawang

Wat trek je aan tijdens deze jungletrekking?

Het is belangrijk dat je een lange broek aantrekt met je sokken eroverheen + een shirt. De kleding die je draagt kan het beste kleurrijk zijn. Muggen schijnen eerder op zwart af te komen. Daarnaast is goed schoeisel met profiel een must. Sommige stukken in de jungle zijn glad. 

Wat neem je mee tijdens deze jungletrekking?

Alles wat je meeneemt tijdens de jungletrek moet je zelf dragen. Aan te raden is dus zo licht mogelijk te pakken. De spullen die handig zijn om mee te nemen zijn:

  • 2 liter water
  • schone kleding
  • camera/telefoon
  • regenjas/poncho
  • muggenspray (veel)
  • toiletspullen
  • waterschoenen/slippers

De kosten van de 2-daagse jungletrek

De kosten voor de 2-daagse trekking zijn 90 euro per persoon. Wanneer je op de banden terug naar het dorp gaat zitten hier extra kosten aan verbonden. Deze kosten zijn 20 euro per persoon.

2- daagse jungletrekking Bukit Lawang
2- daagse jungletrekking Bukit Lawang

Wat vond ik van deze 2-daagse trekking?

Intensief

De toch door de jungle kan aardig intens aanvoelen omdat je de drukkende warmte en luchtvochtigheid niet gewend bent. Binnen een paar minuten ben je drijfnat van het zweet en dat de gehele tocht. Daarnaast maak je aardig wat hoogtemeters door de jungle. De paden zijn overal ongelijk en het is tussendoor aardig wat klimmen en klauteren. Met een gemiddelde conditie is het goed te doen. Maar wanneer je lichamelijke klachten of een slechte conditie hebt, dan is deze trekking niets voor jou. 

Goed geregeld

Tijdens de tocht is alles super geregeld. Je merkt dat de gids weet waar hij mee bezig is. Onderweg is er voldoende eten, er wordt goed voor je gezorgd. Eenmaal op het kamp is de kok al druk bezig met het bereiden van het diner en wanneer je weer richting de bewoonde wereld gaat liggen de banden al klaar voor vertrek. Alles is tot in de puntjes voorbereid. Wat natuurlijk nog wel eens anders is wanneer je door Azië reist. 

Hygiëne

Natuurlijk is het in de jungle niet zoals thuis. Maar op het kamp is er de mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Er is een toilet gebouwd die je doorspoelt met het water uit de rivier. Verder kun je jezelf wassen in de rivier en is er voldoende drinkwater. 

WAUW!

Deze trekking is een ervaring die ik nooit meer ga vergeten. Overnachten in de jungle, wakker worden met de Orang Oetan slingerend in de bomen en terug tuben naar het dorp. Het was echt super vet! Toegegeven, 1 nacht in de jungle was voor mij voldoende. Ik was wel weer toe aan een douche en een comfortabel bed. Maar als je me de vraag stelt: 'Wil je nog eens een trekking door de jungle doen?' Dan is mijn antwoord volmondig: 'JA!'

2- daagse jungletrekking Bukit Lawang
2- daagse jungletrekking Bukit Lawang

Heb je nog vragen over deze trekking? Stel ze gerust. Ik ben te bereiken via email of instagram!