Key Summit Track in Fiordland National Park, Nieuw-Zeeland

Fiordland National Park ligt in het zuidwesten van Nieuw-Zeeland en is een unieke plek. De meeste mensen kennen het vanwege Milford Sound, de fjord die ook wel ‘het achtste wereldwonder’ wordt genoemd. Verreweg de meeste mensen zetten koers naar deze prachtige plek, maar Fiordland kent ook vele hikes. Mijn favoriete hike is de Key Summit Track.

Waar ligt de Key Summit Track?

De start van de hike ligt op The Divide, gelegen aan de weg naar Milford Sound, en bereik je na 84 kilometer rijden vanuit de dichtstbijzijnde plaats Te Anau. Als het je lukt om niet continu te stoppen voor de mooie uitzichten onderweg, rij je er ongeveer een uur over. The Divide is de laagstgelegen bergpas (531 meter) in de Zuidelijke Alpen, en het start- of eindpunt van meerdere langeafstandswandelingen. Denk aan de Greenstone Track, de Caples Track, en de beroemdste: de Routeburn Track. Het punt is dan ook niet te missen, en er is een grote parkeerplaats met toiletten en informatieborden over de omgeving en de tracks.

Hoe zwaar is de Key Summit Track?

Het aantrekkelijke aan de Key Summit Track zijn de prachtige uitzichten die je krijgt met relatief weinig inspanning. Iedereen met een gemiddelde basisconditie kan gemakkelijk naar de Key Summit wandelen. De hike is niet al te lang en de stijging is geleidelijk, maar nooit steil. Hoewel het pad redelijk eenvoudig is, is het niet rolstoelvriendelijk, je klimt tenslotte tot boven de boomgrens. Het pad is goed onderhouden door de Department of Conservation, net als veel andere wandelpaden in Nieuw-Zeeland.


Lengte: 7,5 kilometer (heen en terug)

Hoogtemeters: 450 meter

Duur: 3 uur

Zwaarte: Gemiddeld


Key Summit Track door mijn ogen

In de ochtend stappen we in Te Anau in Janis, onze campervan, richting Milford Sound. Na ontelbare stops onderweg komen we aan bij The Divide. Het lampje voor het oliepeil brandt weer eens, dus goed om onze oude rot even tot rust te laten komen. We trekken de wandelschoenen aan, gooien onze tassen over de schouders en gaan op pad. Het informatiebord bij de start vertelt ons dat we in 1,5 à 2 uur op de top zouden moeten staan.

We lopen vanaf de parkeerplaats direct het regenwoud in. Je krijgt direct het gevoel dat je alleen op de wereld bent, we zien niemand om ons heen. Het regenwoud is dichtbegroeid waardoor we in het begin geen uitzicht hebben. Is dat erg? Nee, de flora en fauna zijn hier namelijk fantastisch. We zien raar kronkelende bomen waar grote plaggen mos aan hangen, zien overal boomvarens en horen overal water stromen. De vogels hier zorgen voor mooie klanken, veel mooier dan de huismussen in Nederland.

Na ongeveer 45 minuten lopen zijn we al een aardig stuk op weg. We zijn weliswaar regelmatig gestopt om te genieten van deze groene oase, maar stappen flink door. Af en toe krijgen we een sneak preview van de omgeving. In de verte zien we de Humboldt en Darran Mountains boven de Hollyford Valley uitsteken. Dit is ook het punt waar we rechtsaf slaan. Tot nu toe hebben we het laatste stukje van de Routeburn Track gevolgd. De Routeburn Track is een van de 9 Great Walks van Nieuw-Zeeland en brengt je in 3 dagen dwars door de Alpen van Glenorchy naar The Divide. Met het voorproefje dat we vandaag krijgen, staat de Routeburn Track absoluut op mijn bucket list voor een volgende Nieuw-Zeelandtrip!

Key Summit Track
Key Summit Track

Vanaf dit punt loopt het pad iets steiler omhoog, maar nog steeds is het meer dan goed te doen voor ons. Al snel zigzaggen we omhoog, waarbij ons uitzicht niet meer belemmerd wordt door de bomen, en zijn we omringd door valleien en met sneeuw bedekte bergen. Niet veel later komen we aan op ‘de top’. Het is meer een plateau te noemen, want bovenop de Key Summit is het vlak. Vanaf de Key Summit heb je uitzicht over de valleien van Hollyford, Eglinton en Greenstone. Deze valleien zijn uitgesleten door gigantische gletsjers. Dat de Key Summit zelf vlak , is niet gek. Ook dit is het gevolg van de werking van de gletsjers. 14.000 jaar geleden lag de top onder een laag ijs van 500 meter hoog.

We stoppen naast een bergmeertje en pakken voor de zoveelste keer de camera erbij. Wat een uitzicht, het meertje is omringd met bomen en struiken die we nog niet eerder hebben gezien en daarachter zien we de spitse bergen liggen. En over het weer hebben we ook helemaal niks te klagen: er staat niet veel wind en de zon schijnt. En nog beter, we zijn Rémi alleen op de wereld hierboven!

Bovenop de Key Summit is er een rondwandeling van 30 minuten over een ‘boardwalk’, een soort knuppelbruggetje. Op deze manier kunnen we genieten van de fantastische natuur zonder dat we deze kapot trappen. In de verte zien we Lake Marian, tegenwoordig een van de populairste hikes in dit park.

We besluiten nog wat te eten voordat we terug lopen naar Janis. Als we weer het pad van de Routeburn Track opdraaien, twijfelen we nog even of we niet rechtsaf slaan richting de Earland Falls, een 174 meter hoge waterval. Dit is echter toch nog een stuk lopen en we moeten nog door naar Milford Sound. Als die laatste 35 kilometer net zo snel gaan als het eerste stuk, komen we pas over een paar dagen aan! Ons lijstje voor een volgende Nieuw-Zeelandreis wordt zo steeds langer. We zetten de gashendels vol open en dalen af. Na een goed half uur zijn we weer terug bij de bus en starten de motor om koers te zetten naar Milford Sound.

De rust blijkt voor Janis niet genoeg te zijn geweest, het olielampje brandt nog steeds en het oliepeil blijkt, ondanks het bijvullen een dag eerder, weer schrikbarend laag te zijn. We hakken de knoop door en keren terug naar Te Anau om een garage te zoeken. Stilvallen in ‘the middle of nowhere’ zonder telefoonbereik heeft niet onze voorkeur. Een kleine tegenvaller, maar wat een prachtige dag!

Key Summit Track
Key Summit Track

Wat is de beste tijd om de Key Summit Track te lopen?

Hoewel wij goed weer hebben gehad, is dit niet vanzelfsprekend in Fiordland National Park. Er valt namelijk gemiddeld 200 dagen per jaar regen. Zelfs wanneer je start in de zon kan het weer ontzettend snel omslaan en kan er in korte tijd veel regen vallen en een harde wind opzetten. De weerdienst van Nieuw-Zeeland, MetService, vinden wij echter goed te vertrouwen. Het meest logische is om de Key Summit Track te lopen in de zomermaanden, wanneer de kans op zon het grootst is en er geen sneeuw ligt. Maar in mijn optiek is de hike iedere dag van het jaar de moeite waard, zolang er geen hevige regen of sneeuw valt.

Wat moet je meenemen tijdens je hike?

Hoewel de hike zelf niet al te lang is, is het verstandig voldoende eten en drinken mee te nemen. Je loopt niet altijd beschut in het regenwoud en de zonkracht is hier erg sterk. Neem dus ook zonnebrand en een pet of iets dergelijks mee. Verder is het aan te raden om wandelschoenen aan te trekken. Het pad is niet moeilijk, maar als het weer omslaat is het goed om wat extra grip te hebben. Laatste tip: sandflies vinden Key Summit ook erg leuk, dus Deet om deze kleine muggetjes op afstand te houden, is ook geen overbodige luxe.

Dit artikel is geschreven door Lars van The Travel tip. Als je vragen hebt over dit artikel kun je hem altijd een DM sturen via Instagram!


Geïnteresseerd in andere hikes?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.